Μπουτάρης: Δεν έχει κανέναν λόγο ο πρωθυπουργός να το ανακοινώσει
Την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει στη δημιουργία παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη σχολίασαν στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε: «Πιστεύω ότι δεν έχει κανέναν λόγο ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει τη δημιουργία μόνιμου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνά επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητούν όλοι μαζί τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σχολίασε: «Δεν θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα επικοινωνιακού χαρακτήρα, ενόψει της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντί αυτού θα προτιμούσα να φανεί συνεπής και να εφαρμόσει τις εξαγγελίες που έκανε στις 13/9/2014, στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, δηλαδή στο περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε ότι «είναι κάτι θετικό, αρκεί να είναι μία ουσιαστική κίνηση». Όπως είπε, «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτού του γραφείου και ότι θα έρχεται πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντάται τόσο με τους παραγωγικούς φορείς όσο και με τους ξένους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πολλά προβλήματα στη χώρα, με πρωθυπουργική παρέμβαση λύνονται γρηγορότερα».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας, σημείωσε: «Καταρχήν αυτό είναι σημαντικό αρκεί να έχει περιεχόμενο, γιατί κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές εξαγγελίες, θυμάστε από την εποχή που η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είναι κέντρο των Βαλκανίων και δυστυχώς δεν κατάφερε να γίνει ποτέ».
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υποστήριξε: «Σαφώς εμάς, όπως και όλους τους Βορειοελλαδίτες, μας εξέπληξε και το ακούσαμε θετικά. Μας υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται την πόλη της Θεσσαλονίκης κάθε μήνα, ίσως και μία και δύο φορές, δεχόμενος αρχηγούς κρατών της Βαλκανικής και αρχηγούς κρατών που πιθανόν να έχουν ενδιαφέροντα και να επισκέπτονται την περιοχή της Β. Ελλάδας. Σαφώς και μας υποσχέθηκε ότι θα μας συναντά περισσότερες φορές τον χρόνο για να πιάνει τον σφυγμό της αγοράς. Βέβαια, όλα αυτά είναι στη σφαίρα της θεωρίας, περιμένουμε να τα δούμε να γίνονται και πράξη. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ένα υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, μία υπουργός, ζητάμε να αναβαθμιστεί το υπουργείο για να μην χρειάζεται κάποιος για να λύσει απλά πράγματα, να επισκέπτεται την Αθήνα. Αντί γι αυτό, ο πρωθυπουργός μάς έταξε παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου. Να δούμε πώς θα υλοποιηθεί, πώς θα στελεχωθεί, να δούμε τι θα μπορεί να προσφέρει κι αν θα το επισκέπτεται ο πρωθυπουργός για να μπορεί να δίνει λύσεις σε τοπικά θέματα και προβλήματα. Είμαστε θετικοί, αλλά από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση μένει να το δούμε και πώς θα μπορέσει να βοηθήσει στην υπάρχουσα κατάσταση».
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Καλογιάννης, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι η επαφή με τον πρωθυπουργό πάντα είναι θετική. Όσο πιο κοντά είμαστε, τόσο καλύτερα είναι, γιατί έχει και πληροφόρηση της αγοράς. Κι όχι να βρισκόμαστε οι παραγωγικοί φορείς με τον πρωθυπουργό μία φορά τον χρόνο πριν την Έκθεση. Όταν είναι κοντά μας σε τακτικές ημερομηνίες θα του μεταφέρουμε τα προβλήματα μας καλύτερα».