Η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο
Με δηκτικό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα σενάρια που διακινούνται περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, από το Κομμένο Άρτας, όπου παραβρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 317 Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου του 1943.
«Τ' ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος», τόνισε.
Μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας, είναι η δίκαιη ανάπτυξη.
«Αυτό σημαίνει όχι μόνο δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά αναπροσανατολισμό και των πόρων ώστε να παράγεται πλούτος εκεί που έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ανισότητες. Με αυτή τη λογική, προτεραιότητα για αναπτυξιακά έργα πνοής και υποδομών έχουν οι περιοχές που τα έχουν στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και η Ήπειρος είναι μια τέτοια περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ήδη σε συνεργασία με τον δήμαρχο της Άρτας και τους βουλευτές θα εξαγγείλουμε μια δέσμη έργων υποδομής για την περιοχή που μπορούν να δώσουν πνοή. Άλλα αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά είναι το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πιο απομονωμένες και ορεινές περιοχές».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του Κομμένου, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ότι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».
«Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της την σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. «Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε», τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης».
Ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης, από το να στείλει ένα μήνυμα από το μαρτυρικό Κομμένο, ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνούν την ιστορία τους, δεν ξεχνούν τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. «Και αυτό το ηθικό πρωτίστως και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος απέναντι στην δικαιοσύνη και την ειρήνη», ανέφερε και τόνισε ότι αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα. «Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά με υπομονή και επιμονή έτσι όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος».
«Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική, με πρωτοβουλία και συντονισμό της όλης προσπάθειας από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου έχει συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή, τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει βγάλει πόρισμα που δείχνει τον δρόμο. Και αυτόν τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα το ακολουθήσουμε. Όπως άλλωστε και τα πορίσματα άλλων κρατικών υπηρεσιών», επισήμανε ακόμη ο Αλεξης Τσίπρας και τόνισε καταλήγοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ότι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».