Ένταση με βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν κατά μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.
Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.
Φίλης: Ακόμα και ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος ήταν υπέρ του τζαμιού
Να κάμψει τις αντιστάσεις των ΑΝΕΛ για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα επιχείρησε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τη Βουλή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της χώρας η ακύρωση της ανέγερσης Ισλαμικού Τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα. «Αν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους, που οι ίδιοι προσπαθούν τώρα να ανασκευάσουν», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.
Όπως τόνισε ο κ. Φίλης: «Ο πραγματικός ελέφαντας είναι ότι η Ευρώπη δεν δέχεται ότι το Ισλάμ είναι εδώ και ζητά μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Διαμαρτύρονται έντονα κάποιοι ότι είναι πολύ οι μουσουλμάνοι και ισλαμοποιείται η χώρα μας και πως θα είναι πόλος έλξης το Τζαμί. Αν ίσχυε αυτό δεν θα ήταν κανείς στην Αθήνα αλλά στην Θράκη. Να μην συμβεί ότι επιδιώκουν οι φονταμενταλιστές δηλαδή έναν θρησκευτικό πόλεμο. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα».
Απευθυνόμενος με έμμεσο τρόπο στους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε: «Οι υπόλοιποι που δυσπιστούν για το τέμενος και είναι υπέρ της ελευθερίας να σκεφτούν. Είναι προτιμότερο να λειτουργεί ένα άτυπο τζαμί ή με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ; Ένα άτυπο τζαμί ή με άδεια πυροσβεστικής υπηρεσίας; Σε παράνομο κτήριο με κίνδυνο σεισμού ή σε ασφαλές κτίριο; Ένα άτυπο τζαμί χωρίς τουαλέτες ή με άδεια δημόσιας υγείας; Η ύπαρξη άτυπων τζαμιών είναι ντροπή για τη χώρα και τους Μουσουλμάνους και ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας».
Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση, αναφέροντας ότι: «Όλοι οι πρωθυπουργοί από το 1894 ήταν θετικοί για την κατασκευή του, ακόμη κι ο Μεταξάς κι ο Παπαδόπουλος».
Ένταση με βουλευτές της Χρυσής Αυγής
Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, όταν βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν λεκτικά με βαριές εκφράσεις στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, ο οποίος προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Την αρχή έκανε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος ευχήθηκε στο Σώμα «χρόνια πολλά», με αφορμή την επέτειο της 4ης Αυγούστου και κατηγόρησε τον μουσουλμάνο βουλευτή ότι «πρόσφατα έκαψε την ελληνική σημαία».
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, που αποκάλεσε τον κ. Ζειμπέκ αρχικά «φιλότουρκο» και στη συνέχεια «Τούρκο πράκτορα». «Θα φέρω φωτογραφίες, να δηλώσεις τώρα ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλιώς είσαι Τούρκος», πρόσθεσε.
Ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν διέψευσε ότι έκαψε τη σημαία και τόνισε: «Οι γονείς μου πολέμησαν τον φασισμό στα βουνά της Αλβανίας».
Στο επεισόδιο παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να «καθίσουν κάτω» και να βγουν από την αίθουσα.
Σκουρλέτης: Μαύρο σόου από τη Χρυσή Αυγή
Στην τροπολογία για το τέμενος και τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής την οποία κατηγόρησε για "μαύρο σόου", αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Η ομάδα που εκφράζει μέσα στη Βουλή σήμερα τις ναζιστικές, φασιστικές απόψεις της, η ομάδα της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να τιμήσει την επέτειο του πραξικοπήματος της 4ης Αυγούστου κάνοντας για άλλη μία φορά ένα μαύρο σόου. Νομίζω ότι η απάντηση δίνεται και με την υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας για το τέμενος, που αποτελεί μία ψήφο υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της δυνατότητας όλων των πολιτών στη χώρα να ασκούν ελεύθερα τα λατρευτικά τους καθήκοντα» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.