"Το Ποτάμι δεν ετεροκαθορίζεται", ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της παράταξης
Συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, την απλήρωτη εργασία, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, σε ερώτηση εάν το Ποτάμι θα επιλέξει κάποιον ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι το Ποτάμι δεν ετεροκαθορίζεται και σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνο που οδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις.
Για την απλήρωτη εργασία, πρότεινε οι εταιρείες οι οποίες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, και είναι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο χρωστάει χρήματα, να μπορούν έναντι των χρεών του Δημοσίου να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς δεν μπορείς να βάλεις ως εγγύηση τα χρέη του Δημοσίου.
Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι αυτό αλλάζει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος και κατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού. «Προτείνουμε να υπάρξει διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος και να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους βουλευτές, τους πρώην υπουργούς, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, δηλαδή από ένα Σώμα περίπου 400 ανθρώπων με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης», εξήγησε.
Για τους πρόσφατους βανδαλισμούς εκκλησιών σημείωσε: «Είναι ντροπή, χουλιγκανικό, ανόητο και εκτός ελληνικής πραγματικότητας το να προκαλείς το θρησκευτικό συναίσθημα του άλλου. Υπάρχει μία ανοχή της κυβέρνησης και μία αδιαφορία για όσα συμβαίνουν. Η λύση δεν είναι το δόγμα "νόμος και τάξη" και το "κάθε γωνιά και ένας αστυφύλακας", που θέλουν κάποιοι συντηρητικοί, ούτε φυσικά η ασυδοσία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν είναι μόνο για να συνοδεύει τους επίσημους αλλά για να προστατεύει τον κόσμο, γιατί η απουσία της ασφάλειας πλήττει τον απλό λαό».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ήταν διατεθειμένος να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Θοδωράκης αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας: «Το Ποτάμι δεν θα έμπαινε ποτέ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στο κεντρικό πολιτικό πεδίο δεν θα συνεργαστούμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα συνεργαστούμε μόνο σε μικρότερα ζητήματα για βελτιώσουμε τις ζωές των Ελλήνων». «Άλλωστε προηγείται ο κ. Λεβέντης», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ερωτώμενος για το θέμα των «διευκολύνσεων» της κυβέρνησης προς τους ανέργους, απάντησε ότι οι δωρεάν συγκοινωνίες, η δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά των ανέργων και η δωρεάν υγεία δεν είναι δώρα που μοιράζει μία κυβέρνηση, αλλά υποχρεώσεις μίας ευρωπαϊκής πολιτείας προς τους ανέργους. «Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει δουλείες στους ανέργους, και εδώ έχει αποτύχει» είπε χαρακτηριστικά.
Για τη διαπίστωση ότι υπάρχει μία ελαφριά κάμψη στα νούμερα της ανεργίας, υπογράμμισε: «Υπάρχει μία μείωση της ανεργίας, όμως για έναν λόγο, για τον οποίο, επίσης, δεν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Έχει αυξηθεί η εργασία των 100 ευρώ, των 200 ευρώ. Έχουμε αντικαταστήσει τους κανονικούς εργαζόμενους με εργαζόμενους των 100 ευρώ και των 200 ευρώ και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι.
Αναφερόμενος στον διάλογο του Κέντρου ξεκαθάρισε ότι σε αυτόν συμμετέχει όλος ο ενδιάμεσος χώρος και ότι είναι ένας ευρύτερος διάλογος και όχι απλά ένας διάλογος της Κεντροαριστεράς. «Διάλογος του κέντρου, του μεσαίου χώρου, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού κέντρου», επεσήμανε. «Εμείς έχουμε τη διάθεση να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, κάτι μεταρρυθμιστικό, κάτι που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Αυτό έχει κάποιες δύσκολες προϋποθέσεις, πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν τα παλιά λάβαρα, τους παλιούς μηχανισμούς και επίσης πρέπει να υπάρξει μία νέα γενιά πολιτικών, που θα βγει μπροστά», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας στον αστεϊσμό του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή σε ό,τι αφορά την παρουσία του στην Αθήνα ενώ είναι 2 Αυγούστου, τόνισε ότι ακολουθεί την «ανάποδη μέθοδο», δηλαδή δουλεύει όταν οι άλλοι φεύγουν για διακοπές.