Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν εξηγήσεις για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο λεγόμενο "Σχέδιο Χ"
Ξεκινά στις 10 το πρωί της Τρίτης στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία.
Στην αυριανή συζήτηση αναμένεται, μετά τις 6 το απόγευμα, να μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Σημειώνεται ότι μαζί με το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική θα συζητηθεί και η επίκαιρη ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 7 Ιουλίου οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Η επίκαιρη ερώτηση
Στην επίκαιρη ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις ως προς την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο «σχέδιο Χ».
Επισημαίνουν ότι, «σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ, βασικό σημείο του “σχεδίου Χ” ήταν η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».
Αναφέρονται ακόμη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 2 Ιουλίου 2015 και υπενθυμίζουν ότι ο κ. Καμμένος, μπροστά στον πρωθυπουργό, είχε δηλώσει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Με βάση τα δεδομένα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:
1. Ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις (3) ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;
2. Τι ακριβώς συζητήθηκε σε εκείνην την επίσκεψη;
3. Για ποιο λόγο, παρουσία του πρωθυπουργού, αναφερθήκατε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που ασφαλώς γνωρίζετε ότι αντιβαίνει πλήρως στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της χώρας; Υπήρχε τότε ζήτημα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας;
4. Τι εννοείτε με τους όρους «δημοκρατικός στρατός» και «δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Γιατί κάνατε αυτή τη διάκριση; Υπάρχουν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρίνετε ότι δεν λειτουργούν δημοκρατικά;
5. Πως προσδιορίζονται οι έννοιες αυτές και πως συνάδει η αναφορά σας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό...», με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας;