Με αφορμή την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνει πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον λαό, πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό, γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης και γι' αυτό, όπως τονίζει, απευθύνει πρόσκληση από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, την πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. «Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021», σημειώνει.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967-1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».
Τονίζει πως «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» και ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί» και ότι «μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής». Προσθέτει ότι «χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους».
«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Γι' αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».
«Είναι η ώρα να ξαναστήσουμε το πολιτικό σκηνικό σε γερά θεμέλια» τονίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μ. Παπαδοπούλου για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Την ανάγκη να ξαναστηθεί το πολιτικό σκηνικό σε γερά θεμέλια «και να αφήσουμε πίσω μας τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την πατρίδα μας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων πενήντα χρόνων, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», τονίζει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου σε μήνυμά της για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει πως «η 42η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της» και υπογραμμίζει πως το πελατειακό κράτος που δομήθηκε πάνω στις σάπιες ράγες του δικομματισμού και στιγματίστηκε από την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και τη συγκάλυψη των σκανδάλων πνέει τα λοίσθια και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας» και προσθέτει πως «είναι η ώρα να δείξουμε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, να δώσουμε τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της τις αποφάσεις για το μέλλον το δικό της και της πατρίδας».
Αναφερόμενη στη σημασία της 24ης Ιουλίου του 1974, τονίζει ότι έσπασε τα δεσμά της καταπίεσης του ελληνικού λαού και σήμανε το τέλος ενός σκοτεινού κεφαλαίου που άφηνε πίσω του δυστυχώς την ανεπούλωτη τραγωδία της Κύπρου και σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου με ελευθερία και πολλές προσδοκίες. Τέλος, αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια.
Τ. Κουίκ: Η 42η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σφραγίζεται με τον νέο εκλογικό νόμο και το δικαίωμα της αναλογικής ψήφου του κάθε πολίτη
Η δημοκρατία αποκτά ακόμα πιο ουσιαστική μορφή για τους Έλληνες πολίτες με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής, μετά την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η πατρίδα μας έχει μία δημοκρατία από τις πλέον στέρεες στον παγκόσμιο χάρτη, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Κανάλι Ένα Λαμίας, επισημαίνοντας πως 42η επέτειος σφραγίζεται με το νέο εκλογικό νόμο και το δημοκρατικό δικαίωμα της αναλογικής ψήφου του καθε πολίτη.
Προσυπογράφει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πως η κυβέρνηση δεν εγγυάται μόνο την προστασία των εθνικών θεμάτων, αλλά και την προστασία και την τήρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του κάθε Έλληνα.
Μία δημοκρατία, προσθέτει, εγγυήτρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μια Ελληνική Δημοκρατία που αγωνίζεται με αυτήν την κυβέρνηση να επαναφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ιδρυτικές της δημοκρατικές αρχές, σεβόμενη λαούς, έθνη και υπηρετώντας την αλληλεγγύη.
Σημειώνει, τέλος, πως «η 42η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, με σεβασμό όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στις ισχύουσες διεθνείς και διμερείς συνθήκες που τιμά κατά τον πλέον απόλυτο τρόπο η Ελλάδα, μέσα στα υφιστάμενα σύνορά της, που δεν επιτρέπουμε σε κανέναν γείτονα να αμφισβητεί, ούτε με γκρίζες ζώνες, ούτε με Δούρειους Ίππους κατευθυνόμενους από προξενικές αρχές, ούτε με αλλοτριωτικά σχέδια».