"Παραδοχή και αποδοχή της ήττας" χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Αλλαγή εκλογικού συστήματος που δυσκολεύει το πρώτο κόμμα και του στερεί το bonus, που να ψηφίζεται δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα χρόνια πριν τη φυσιολογική λήξη της περιόδου, σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση», ανέφερε στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά, στις επόμενες εκλογές, ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται, συναλλασσόμενη με οποιονδήποτε από την Χρυσή Αυγή έως εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αυτό, όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού, χωρίς ορίζοντα για τη χώρα και για τον ίδιο λόγο θα αντιταχθούμε, μετά τις επόμενες εκλογές, σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει και τρίτο, «αφανή» όπως είπε, εταίρο, «την προνομιούχα αντιμνημονιακή δεξιά που συνεισφέρει ιδίως με την τεχνολογία παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και το βαθύ κράτος».
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι ανοίγει με την αναθεώρηση του Συντάγματος θέμα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, κι έτσι «κλείνει το μάτι» σε συνεργάσιμες συντηρητικές δυνάμεις.
«Το πρόσημο, από κεντροαριστερό, με καταπληκτική ευκολία γίνεται κεντροδεξιό ή ό,τι νά 'ναι, αρκεί να μένουν κάποιοι στο παιχνίδι εξουσίας», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά από στοιχειώδη συναίνεση και εθνική ενότητα. «Χρειάζεται», είπε, «ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων, που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής, προφανώς και θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος».