"Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που έχει μέσα του και τα θετικά και τις δυσκολίες"
"Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου θέλει συζήτηση και όχι προχειρότητες" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
"Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που έχει μέσα του και τα θετικά και τις δυσκολίες. Δεν τις αρνείται κανείς. Αλλά δεν το δοκιμάσαμε στην Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που εξασφαλίζει περισσότερη δημοκρατία γιατί δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής πολιτικών δυνάμεων στην άσκηση της εξουσίας. Είναι σύστημα που εξασφαλίζει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο" τόνισε και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε δει με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις να μην υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και να πνιγόμαστε στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
"Μπήκε η χώρα στην κρίση. Είχαμε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Δεν αναχαίτισαν την κρίση. Βλέπουμε μέσα στην κρίση έστω και εξ ανάγκης να υπάρχουν συγκυβερνήσεις που πραγματικά άντεξαν. Άρα, λοιπόν, το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μπόνους είναι ένα επιχείρημα λίγο πονηρό, γιατί ακόμη και για το μπόνους μέχρι και την ημέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, δεν άκουσα κανέναν από τα μικρά κόμματα που θέλουν μπόνους. Και το ερώτημα είναι τι ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ το μπόνους; Τι τους ενδιαφέρει; Ενδιαφέρει αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι πρώτο κόμμα και ενδιαφέρει και τη ΝΔ που θα είναι δεύτερο κόμμα" σημείωσε.
"Αυτή η κυβέρνηση έχει σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή όμως έχει το ζήτημα αυτό αρκετά τεχνικά ζητήματα εγώ αποδέχτηκα την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη για μία διακομματική επιτροπή, η οποία θα το συζητήσει με ηρεμία και νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν θετικό πρόσημο αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που πραγματικά να μην δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα γιατί εδώ κατατίθενται προτάσεις που είναι αντισυνταγματικές" πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τηλεοπτικές άδειες είπε: "όλοι ξέρουμε τι έγινε με τις προσωρινές άδειες όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν ένα τοπίο που κάθε φορά που γινόντουσαν εκλογές υπήρξαν δεσμεύσεις προεκλογικές των κομμάτων ότι θα το λύσουν, θα το αποκαταστήσουν και ο μόνος που τόλμησε είναι ο Τσίπρας γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν. Είχε το πολιτικό κουράγιο να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Θα μπορούσε να παίξει παιχνίδι. Δεν το επέλεξε αυτό".
Παράλληλα τόνισε: "πάμε λοιπόν σε ένα τοπίο που πρέπει να καθαριστεί, με την έννοια ότι η διαφημιστική δυνατότητα στη χώρα είναι 200 περίπου εκατομμύρια και οι ειδικοί λένε ότι ένας τέτοιος σταθμός πανελλήνιος χρειάζεται περίπου 70 εκατομμύρια. Δίνουμε λοιπόν τέσσερις άδειες. Αν αύριο ενδεχομένως κριθεί κάτι μετά θα το δούμε εδώ είμαστε, ανοιχτοί να συζητήσουμε". Για το θέμα του πλουραλισμού σημείωσε: "ο πλουραλισμός πρέπει να είναι και μέσα στους σταθμούς. Το έχουμε ανάγκη ως δημοκρατία και πρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα τέτοιο πνεύμα".