“Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις κοινοτάρχη, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;”, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
"Ώριμη σκέψη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.
“Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις κοινοτάρχη, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας επεσήμανε πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, τασσόμενος κατά της “δυαρχίας”, για την οποία σημείωσε ότι δεν είναι εποικοδομητική.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνταγματική αναθεώρηση θα επιφέρει κάποιες ώριμες αλλαγές και θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά "δεύτερες και τρίτες σκέψεις", με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι τον έχουν αλλάξει τα όσα έχει ζήσει ως πρωθυπουργός της χώρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως είναι ο πρωθυπουργός που πέρασε ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μετά τη δικτατορία, ωστόσο τόνισε πως δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει στο αξιακό του περιεχόμενο και τους στόχους του. “Όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις που δεν αφορούν το δικό σου μέλλον, αλλά το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές, να βρίσκεις τη λιγότερο αρνητική, να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό”, σημείωσε.
Αυτοκριτική
Κάνοντας την αυτοκριτική του, παραδέχθηκε πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισαν διαφορετικά, με μία ρομαντική, ιδεαλιστική προσέγγιση την αντίδραση της Ευρώπης σε αυτά που πρέσβευε το κόμμα τους, καθώς όπως αποδείχθηκε οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν είχαν τόσο ισχυρή φωνή ώστε να αντιπαραταχθούν στις ακραίες δυνάμεις που επικράτησαν.
Επανέλαβε μάλιστα κάτι που είχε πει παλιότερα, ότι η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει, επισημαίνοντας πως σήμερα δείχνει πράγματι να αφυπνίζεται, αλλά από την άκρα δεξιά, όπως φαίνεται από την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία, την Αυστρία, αλλά και τη Γερμανία.
Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015
Ερωτηθείς αν εκ των υστέρων θα ήταν καλύτερο για τη χώρα αν δεν είχαν προκληθεί, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καθώς τότε η χώρα φαινόταν να έχει μπει σε έναν δρόμο σταθεροποίησης, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση της δικής του κυβέρνησης αποδείχθηκε ευεργετική για τη χώρα, σημειώνοντας πως τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα ελαφρύνουν κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό, ενώ υπενθύμισε πως ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πρακτικά διακόψει κάθε επαφή με τους εταίρους επί έξι μήνες, λόγω του ότι είχε υπογράψει μία συμφωνία η οποία απλά “δεν έβγαινε”.
"Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", είπε ο κ. Τσίπρας.
Το κόστος της διαπραγμάτευσης
"Ανοησίες", χαρακτήρισε εξάλλου τους ισχυρισμούς πως η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κόστισε ακριβά στη χώρα. "Πρέπει οι συγκρίσεις να γίνονται επί πραγματικών αριθμών. Ο κ. Ρέγκλινγκ επί της ουσίας είπε ότι η χώρα πήρε ένα επιπλέον δάνειο. Αυτό είπε. Αυτό που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια είναι το χρέος. Το χρέος ανέβηκε από το 120% του ΑΕΠ στο 180% του ΑΕΠ, όχι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των μνημονιακών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".
To "Σχέδιο Χ"
Σε ερώτηση για το περίφημο "Σχέδιο Χ" για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παραδέχθηκε ότι "προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης", εξηγώντας πως ενας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ είναι και αυτά που διάβασα στην μελέτη που είχε εκπονηθεί για το σενάριο αυτό. Τόνισε εξάλλου πως ουδέποτε διαπραγματεύθηκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B", διευκρινίζοντας ότι η σχετική παραφιλολογία βασίζεται σε μία συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
Το δημοψήφισμα
Για το δημοψήφισμα, ανέφερε πως χάρη σε αυτό επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση για τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία, αν και αναγνώρισε πως υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ, όμως σημείωσε πως χωρίς το δημοψήφισμα, και αν δεν είχε συντελεστεί, πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Ανέφερε ακόμα ότι αν και αρχικά η μεριά των εταίρων υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, εκείνοι προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάει στα capital controls.
Το σχέδιο Σόιμπλε
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως συνειδητοποίησε πλήρως το “σχέδιο του αντιπάλου”, όταν μετά από μία συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γ. Βαρουφάκης του μετέφερε το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών "να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ", ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ενεπλάκη σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Η συμφωνία με την COSCO
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε λίγο πριν την επίσκεψή του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν.
Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.
"Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης", υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, ότι "η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης".
Ο εκλογικός νόμος
Μιλώντας για το νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως “δεν ευσταθεί μια κριτική ότι τον έφερα αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη εκλογή είχα εντολή να φέρω εις πέρας μια σκληρή διαπραγμάτευση. Οι επόμενες εκλογές έγιναν με το λαό να γνωρίζει τη συμφωνία. Και μόλις τελείωσαν τα δύσκολα αρχίσαμε τη συζήτηση για τις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πάμε με ένα σύστημα απλής αναλογικής. Όχι μόνο γιατί συνάδει με τις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Επιπλέον, έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης με κόμματα του 40-45%”.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο “βολικό” να παραμείνει η ενισχυμένη αναλογική, με την προοπτική να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα “νέο ΠΑΣΟΚ” σε ένα δικομματικό σύστημα με αντίθετο πόλο την Νέα Δημοκρατία, όμως “η απλή αναλογική εντάσσεται σε ένα όραμα που έχω για τον τόπο, κι ας σημαίνει απώλειες για εμάς”.
Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ, και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως "η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση" και ότι "σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν", χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.
Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση του για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι διαμορφώνει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, χωρίς πάντως να το αποκλείει.
Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: "Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα", και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.
Οι τηλεοπτικές άδειες
Οσο για το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για απόπειρα φίμωσης ή ελέγχου των ΜΜΕ, και αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μόνο τέσσερις άδειες με βάση το γεγονός ότι η διαφημιστική “πίτα” είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, και με βάση αυτόν τον αριθμό και το κόστος λειτουργίας ενός καναλιού βγαίνει ο αριθμός “τέσσερα”. Δήλωσε πάντως πως αν μελλοντικά η διαφημιστική “πίτα” αυξηθεί, τότε δεν αποκλείεται να δοθεί και πέμπτη άδεια.
Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους, διεμήνυσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία.
Ανέφερε ακόμα πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ιταλίας, λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός των καναλιών πανεθνικής εμβέλειας.