Η ενισχυμένη αναλογική επιτρέπει και πολυφωνία στη Βουλή και σταθερή κυβέρνηση, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ
Στο δημοψήφισμα του 2015 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας πως ο ίδιος τασσόταν υπέρ της αποχής, καθώς -όπως είπε- αυτή η πολιτική στάση δεν θα νομιμοποιούσε ένα ερώτημα ασαφές και διχαστικό.
«Ο κ. Τσίπρας ετοιμαζόταν, με βάσει τις δημοσκοπήσεις, να διαχειριστεί το Ναι που θα του έδινε και το σχετικό πολιτικό άλλοθι. Αλλά τελικά οι ηγεσίες παρασύρθηκαν από τις δημοσκοπήσεις», προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος τόνισε πως μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και σε μια δύσκολη στιγμή για την Νέα Δημοκρατία όπου κινείτο δημοκοπικά στο 14-15%, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, «όταν κανείς εκείνη την περίοδο δεν ήθελε να αναλάβει, διότι ήταν φανερό ότι θα πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές».
Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν ήταν μεταβατικός πρόεδρος από τη στιγμή που είχε ψηφιστεί και από την ΚΟ και την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώ σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει αφαιρεθεί η φωτογραφία του από τη θέση των πρώην προέδρων στη Συγγρού, δήλωσε πως «αν έχει γίνει αυτή η απρέπεια, το επιτελείο του προέδρου θα το διορθώσει».
Αναφερόμενος στις τελευταίες εθνικές εκλογές δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για την εθνική του στάση, που συνέβαλε στη διατήρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ισχυροποίηση της ΝΔ που άγγιξε το 29%. Ωστόσο, όπως είπε, το ποσοστό θα ήταν αρκετά καλύτερο αν βοηθούσαν κάποιοι περισσότερο και δεν είχαν επαναπαυτεί στη λίστα.
Για το σημερινό δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ ανέφερε ότι ήδη το κόμμα επί προεδρίας του, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και πριν από την ανάληψη της νέας ηγεσίας, είχε αρχίσει να παίρνει ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα.
Επιπρόσθετα, εξήγησε για άλλη μια φορά τη θέση του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ανάγκη που έχει η χώρα για εθνική συνεννόηση, λέγοντας ότι η πάγια θέση της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Υπενθύμισε δε ότι γι' αυτή τη θέση του και κατηγορήθηκε εσωκομματικά, και ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, επιλέγοντας την οδό των εκλογών, οι οποίες εκ του αποτελέσματος κρίνονται καταστροφικές.
Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές υπενθύμισε την άποψή του πως «ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές» και μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα».
«Το σύνθημα 'φύγετε' δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει», συμπλήρωσε.
Παράλληλα δήλωσε αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Η χώρα θέλει σταθερότητα και ομαλότητα για να έρθουν οι επενδύσεις. Κανείς δεν επενδύει σε αβέβαιο περιβάλλον. Η ενισχυμένη αναλογική επιτρέπει και πολυφωνία στη Βουλή και σταθερή κυβέρνηση. Η χώρα δεν είναι σωματείο. Η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο γιατί δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Ήδη από το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ψήφιση του νόμου σταθεροποίησε το πολιτικό σύστημα, και δεν είναι τυχαίο που από τότε ο εκλογικός νόμος έχει παραμείνει ο ίδιος με μόνη αλλαγή την καθιέρωση του μπόνους, το οποίο είναι σεβασμός στη λαϊκή πλειοψηφία και δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ιδεολογικοπολιτικά η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Η απλή αναλογική είναι μια λύση για το πώς δεν θα κυβερνηθεί η χώρα», είπε συγκεκριμένα, ενώ για την συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως πρόκειται για κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει με ρήξεις. «Χρειάζεται συνεννόηση για μεγάλα θέματα όπως της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και άλλα», συνέχισε και διατύπωσε τη θέση του η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να αποφεύγονται οι υποψίες παρεμβάσεων της Εκτελεστικής προς τη Δικαστική εξουσία.
Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές και την αποτυχία εκλογής προέδρου της ΝΔ από την πρώτη Κυριακή, ο κ. Μεϊμαράκης θύμισε την άρνηση των συνυποψηφίων του να προχωρήσουν οι εκλογές χειρόγραφα, ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει, και επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν έχει προχωρήσει δικαστικά κατά της εταιρείας που ευθυνόταν για την τεχνική διοργάνωση.
Παρατήρησε, επίσης, ότι με την αλλαγή του Καταστατικού για τον τρόπο εκλογής του προέδρου, η νέα ηγεσία υιοθέτησε πλήρως την άποψή του, ότι δεν μπορεί ο κάθε περαστικός να αποφασίζει για τον αρχηγό της ΝΔ.
Όσον αφορά στο δικό του μέλλον στην πολιτική, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε πως το κεφαλαίο «ηγεσία της ΝΔ» έχει κλείσει. «Κάνω αυτό που έκανα πάντα, να βοηθήσω την ηγεσία της ΝΔ να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να κυβερνήσει. Η διοίκηση του κόμματος, η νομή της κομματικής εξουσίας και η ευθύνη αφορά τον πρόεδρο... Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε. Με πολλούς μπορούμε και πρέπει να συνυπάρχουμε στην ΚΟ, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα και δεν μπορεί να κραυγάζουν. Δεν έχω δει τον κ. Μητσοτάκη από την ημέρα της εκλογής του. Θέλω να έχω μια τακτική επαφή μαζί του, αλλά αυτό έγκειται στον ίδιο. Μια τέτοια επικοινωνία πρέπει να γίνει επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Έχω απόψεις για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση, η πορεία της χώρας, τα θέματα της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης για τα οποία και θα παρεμβαίνω», προσέθεσε.