Η κυβέρνηση δέχθηκε ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Θύελλα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Β ή Σχέδιο Χ μετάβασης στη Νέα Δραχμή, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση δέχθηκε ομαδικά από την αντιπολίτευση, ενώ η Ν.Δ. επέμεινε και ύστερα από διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής επετεύχθη η συζήτηση του αιτήματός της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο της μετέωρης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στα capital controls, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών από τον βουλευτή της ΝΔ Χρίστο Δήμα. Ο βουλευτής καλεί τον υπουργό να αποκαλύψει ποια ήταν η δική του στάση στο ζήτημα του «Σχεδίου Β».
Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε το αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Το αίτημά μας για Εξεταστική Επιτροπή κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων», επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ λίγη ώρα αργότερα, κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν τον πρόεδρο της Βουλής για να διαμαρτυρηθεί για τη νομοθετική και κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «θα κληθούν να απολογηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή, για όσα διέπραξαν το 2015», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αναμένει να διαπιστώσει «εάν θα έχουν το θάρρος να υπερψηφίσουν τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής».
Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στις 2 Ιουλίου 2015, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος δήλωνε: ‘’Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό’’. Αντί ανεύθυνων διαρροών, καλούμε τον κ. Καμμένο να απαντήσει: Ποια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίαζε στο εσωτερικό της χώρας μαζί με τον κ. Τσίπρα;».
Με αφορμή τις αποκαλύψεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του τέως συμβούλου του στο Υπ. Οικονομικών Καθηγητή J.Galbraith, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τον καλεί να αποκαλύψει ποια ήταν η δική του στάση στο ζήτημα του «Σχεδίου Β», πως αυτή εκφράστηκε και αν ο ίδιος συμφωνούσε με την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Επιπλέον, ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό Οικονομικών για το αν έχει γίνει αποτίμηση του κόστους διακυβέρνησης του πρώτου 7μήνου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Οι αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ δείχνουν τι αποφύγαμε, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στη χώρα. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα» σημείωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Σκάνδαλο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει εξετάσει τις ευθύνες Βαρουφάκη μετά τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία για το διαπραχθέν βαρύτατο κακούργημα της παραβίασης πληρεξουσιότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές για τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα.
Τζέιμι Γκαλμπρέιθ: Κατ΄εντολή Τσίπρα το σχέδιο
Για τις αποκαλύψεις που έκανε στο βιβλίο του για το περιβόητο Plan Χ μετάβασης στη Νέα Δραχμή γράφει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Γιάννη Βαρουφάκη ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.
Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ «ήταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα"», ενώ σημειώνει την φιλία του πατέρα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του ιδίου με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Για το Plan X σημειώνει ότι αφορούσε «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, κατ'εντολή του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».
Αναφέρει ότι «αναγκαστικά θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο» καθώς ναι μεν ήταν αναμενόμενο ότι τα γεγονότα θα κορυφώνονταν στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστο τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση.
«Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής.
Οπως προσθέτει μάλιστα ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ «είχε γίνει προσπάθεια για ένα περίγραμμα των μέτρων που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».
«Στο τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό, και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», σημειώνει λέγοντας ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμεικτα συναισθήματα.
Κόντρα Βαρουφάκη με Παππά και Κοτζιά
H επέτειος του δημοψηφίσματος προκάλεσε όχι μόνο αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση αλλά και βολές μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην υπουργού, Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Την αρχή έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, είχε εισηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2015, τη συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.
Η απάντηση ήρθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο ο οποίος σε tweet ανέφερε: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου».