Τρομάζει τους “3” η αποσύνδεση του χαρατσιού από τη ΔΕΗ

Aλλαγές στο φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις και αυστηρή προσήλωση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ανάπτυξη και ρευστότητα συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Οικονομικών ενώ μόνοι τους συνεννοήθηκαν για τις πρωτοβουλίες συντονισμού του έργου της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων.

Το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τρομάζουν πάντως στην ιδέα την Παρασκευή να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Έμπειρος κοινοβουλευτικός αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει κρατήσει το φορολογικό για ψήφιση μετά τις γιορτές για να σκληρύνει διατάξεις στην περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα , κάτι που όμως διαψεύδει το κυβερνητικό επιτελείο.  

Λιγότερο ο κ. Στουρνάρας  και περισσότερο οι κ.κ. Βενιζέλος  και Κουβέλης  είπαν ότι από σήμερα που μπαίνει προς συζήτηση το φορολογικό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής  θα γίνουν επιμέρους αλλαγές σε ορισμένα σημεία που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αν και στον κορμό του νομοσχέδιου υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και σε αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί δίνοντας τον μανδύα για τις αποκρατικοποιήσεις που θα προωθηθούν τάχιστα. Πίσω από τις λέξεις επενδύσεις , νέες θέσεις εργασίας οι κ Βενιζέλος και Κουβέλης έδειξαν ότι θα στηρίξουν τις  αποκρατικοποιήσεις  με το επιχείρημα πως από το «αναπτυξιακό μέρισμα» θα δημιουργηθεί το δίκτυ ασφαλείας για τους ασθενέστερους που ζητούν οι κ Βενιζέλος και Κουβέλης. Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε συζήτηση αναλυτικά ή περιπτωσιολογικά για τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το μνημόνιο.   

Το βασικό ζητούμενο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη και ειδικότερα θέματα ρευστότητας με στόχο να πέσει χρήμα στην αγορά από τις τράπεζες και με ποιο τρόπο θα πιεστούν ώστε να ρίξουν φρέσκο  χρήμα στην αγορά.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πανηγυρικό, έστω και αν δεν αποτυπώθηκε στις δημόσιες δηλώσεις, αλλά και μόνο το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης , αυστηρής λιτότητας και μέτρων οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μιλούν για ενίσχυση των ασθενέστερων ή δίκτυ ασφαλείας  δείχνει ότι υπάρχει αλλαγή  πολιτικής αντίληψης για τα πράγματα. Εξάλλου όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν ότι μόνο με τέτοιες παρεμβάσεις η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί, αν και όλοι επίσης συμφωνούν πως μετά τον Μάρτιο θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια.

Πολύ θετική εξέλιξη είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση η αναβάθμιση από την Standard and Poor's  κατά 6 βαθμίδες σε Β- καθώς ενισχύει το θετικό κλίμα  στις αγορές "Είναι πάρα πολύ σημαντική απόφαση, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ξέρουμε ότι ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και ανηφορικός" είπε χαρακτηριστικά ο κ Στουρνάρας.

Ελάχιστα πολιτικά ζητήματα άνοιξαν σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις. Δεν συζητήθηκε τελικά θέμα ανασχηματισμού, αλλαγής του εκλογικού νόμου ή αλλαγών στις Διοικήσεις  των ΔΕΚΟ στη βάση της ποσόστωσης με βάση την εκλογική δύναμη των τριών εταίρων.

Όμως συμφωνήθηκε με στόχο την πιο αποτελεσματική ενημέρωση και συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων ώστε το σχήμα να είναι πιο συνεκτικό να υπάρχει ειδική ανά υπουργείο επιτροπή που να ενημερώνεται. Κατά πάσα πιθανότητα οι αρμόδιοι τομεάρχες των κομμάτων θα έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με  τους υπουργούς και υφυπουργούς αλλά και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που έχουν στην αρμοδιότητά τους.