Ευρεία πλειοψηφία: Με 223 ψήφους πέρασε η μεταβίβαση του ΟΛΠ

Μόνο ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής

Με 223 ψήφους υπέρ -των βουλευτών των έξι εκ των οκτώ κομμάτων- που σηματοδοτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, κυρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι).

Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.

Η Χρυσή Αυγή έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία

"Θα θέλαμε σήμερα να χαιρόμαστε αλλά μας τη στερήσατε αυτή τη χαρά με τη δική σας ενοχική εισήγηση", είπε απευθυνόμενος στον υπουργό ναυτιλίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρθηκε ενοχικά απέναντι στη σύμβαση με την Cosco, επειδή είναι από την αρχή εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και ότι υποχρέωσε το κοινοβούλιο να περιμένει την διαπραγμάτευση των νομοτεχνικών αλλαγών συναλλασσόμενο με μια εταιρεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι απετέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2008 και τόνισε ότι, "η στρατηγική σχέση με την Κίνα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα".

ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τους Yes Man των αποικιοκρατικών συμβάσεων και τους αρχιερείς των απολύσεων" ανέφερε στην τοποθέτησή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι "ταυτίζεται με τους δικηγόρους της COSCO″.

Η Φωτεινή Βάκη είπε επίσης ότι η διαδικασία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης έχει ξεκινήσει από το 2008, και η κυβέρνηση προσπάθησε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις να αυξήσει την παραγωγικότητα της επένδυσης και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και μέσω των μετατάξεων.

"Η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας για την οικονομίας την τοπική και εθνική ανάτπυξη", κατέληξε η Φωτ. Βάκη.

Χρυσή Αυγή

Για "ξεπούλημα" έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

Ο Ιωάννης Λαγός έθεσε επίσης το θέμα της Κυνόσουρας της Σαλαμίνας, όπου βρίσκονται τα οστά των Σαλαμινομάχων και επικαλέστηκε έγγραφο της δημοτικής αρχής της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τα οποία τα εδάφη αυτά δεν ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

"Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να μη μας λέτε άλλα αντί άλλων" ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και εκτίμησε ότι, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν λάβει ένα αρνητικό μήνυμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κατοχυρώσει τους εργαζόμενους δεν μπόρεσε, και προσπαθεί να κάνει προσλήψεις με μετατάξεις.

"Είστε ξένοι με αυτά. Αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη με τρόπο μεταφυσικό και νομίζετε ότι θα έρθει από μόνη της", κατέληξε.

Ένωση Κεντρώων

"Εάν υπήρχε σοβαρή διαπραγμάτευση να είχατε μεριμνήσει για τη σύνδεση της σύμβασης με ανταποδοτικά οφέλη ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών" υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων. Δεν μπορεί να παραβλέψει ότι τέτοιας μορφής σύμβασης θα συμβάλλουν στην επάνοδο της οικονομίας. Καλύτερες συμβάσεις και καλύτερες αποδώσεις. Θα την ψηφίσουμε κατ’ αρχήν τη σύμβαση.

ΑΝΕΛ

"Δεν ήταν μείζον το θέμα που ανέκυψε χθες και εκδηλώθηκε με τρόπο που δεν έπρεπε", ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερασπίστηκε τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα τονίζοντας ότι "έκανε ότι μπορούσε να βελτιώσει έως την τελευταία στιγμή για τους εργαζόμενους, ανθρώπους που τους ξέρει και έχει μεγαλώσει με αυτούς".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, έως ότου γίνει η αναπλήρωση.

"Απαιτούνται 120 εκατ. ευρώ για το πεντάμηνο έως ότου γίνει αναπροσαρμογή και πιστεύω ότι θα γίνει", κατέληξε ο Θαν. Παπαχριστόπουλος.

ΚΚΕ

«Εύκολη κριτική» χαρακτήρισε την επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι έγινε για να ″συγκαλυφθεί, ότι συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής″.

Ανέφερε, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση τόσο για το τίμημα της ιδιωτικοποίησης, όσο και για το ποιοι είναι οι αγοραστές. ″Ούτε μας ενδιαφέρει, είπε, να παραμείνει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά ως έχει τώρα. Δηλαδή στο δημόσιο έλεγχο και να το λυμαίνονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά συμφέροντα″ τόνισε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά η κυβέρνηση ικανοποιεί στρατηγικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης και ότι θα έχει επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του ΟΛΠ.