Για "συνθηκολόγηση και προδοσία της λαϊκής εντολής από τον κ. Τσίπρα" κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΛΑΕ
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Λαϊκής Ενότητας στη μνημονιακή συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας, αλλά και στην παρατεινόμενη διεθνή οικονομική κρίση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός, είναι ότι διαθέτει προσανατολισμό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, ικανό να ανοίξει μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή προοπτική στη χώρα, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η χώρα, συνέχισε ο κ Λαφαζάνης, «βιώνει έναν εφιάλτη και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι» και «μόνο από την Αριστερά μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αδιεξόδων και της διάλυσης όπου οδήγησαν τη χώρα οι μνημονιακές πολιτικές». Από μια Αριστερά με κινηματική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, χωρίς αυταπάτες και ευρωπροσκόλληση, αλλά και χωρίς αγκυλώσεις και βερμπαλισμούς. Μόνο μια Αριστερά με αληθινό εργατικό-λαϊκό και κινηματικό προσανατολισμό, που θα προσβλέπει στην επανίδρυση των προσανατολισμών της ίδιας της Αριστεράς, μπορεί να σταθεί στο ύψος της ανατροπής που απαιτούν οι περιστάσεις.
Αυτή η Αριστερά, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, μπορεί να έχει στον πυρήνα της, ως πρωτοπόρα και κινητήριο δύναμη, τη Λαϊκή Ενότητα, «αρκεί μαζί με τη συνειδητοποίηση αυτής της δυνατότητας, να κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει η Λαϊκή Ενότητα στα απαραίτητα βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω νοσηρές καταστάσεις και νοοτροπίες που ενδημούν στον αριστερό χώρο».
Είμαστε, πρόσθεσε, η μόνη παράταξη που αμφισβητούμε πειστικά τη «μνημονιακή κανονικότητα και τον ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό μονόδρομο», που αντιπροσωπεύουν από κοινού και με ενιαία πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η ΝΔ του Μητσοτάκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Γεννηματά, το Ποτάμι του Θεοδωράκη, η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη και οι ΑΝΕΛ του Καμένου.
Επανέλαβε εξάλλου ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν θα ξεχάσει «το σκάνδαλο των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ειδικότερα το σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, από την οποία το ελληνικό δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ», και για το οποίο έχει καταθέσει μήνυση.
Κάνοντας αναφορά στην εμπλουτισμένη από την προσυνεδριακή συζήτηση προγραμματική πρόταση της ΛΑΕ, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι αυτή θα βρίσκεται σε αέναη επεξεργασία, με «κεντρικά και θεμελιώδη» σημεία της να είναι η διακοπή αποπληρωμής του χρέους για τη διαγραφή του, η πλήρης «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων και η γενναία ρύθμιση για τους υπόλοιπους, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και φυσικά η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση - απειθαρχία στην νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και η χάραξη μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής, με βασικά κριτήρια την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Χαρακτήρισε «αφετηριακή βάση για την εφαρμογή του προγράμματος» το τετράπτυχο αυτό των άμεσων ριζοσπαστικών μέτρων τα οποία αλληλοστηρίζονται, ώστε «να μπορεί να πραγματοποιηθεί από κοινού όλο το πακέτο σε ενιαία κατεύθυνση ανακοπής της ύφεσης και αναπτυξιακής κοινωνικής τροχιάς». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη και η θέσπιση εθνικού νομίσματος καθιστά εφικτή τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, χωρίς να υπάρξει ο εκβιαστικός κίνδυνος για black out στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και αυτό, διευκρίνισε, γιατί οι Τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν κεφαλαιακά από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα και να στηριχθούν, επίσης, για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία ευρεία «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη, ακυρώνοντας τις συμφωνίες μεταβίβασης των «κόκκινων δανείων» στα funds. Στηριζόμενες, λοιπόν, κατ' αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες με εθνικά κεφάλαια, θα μπορούν να περάσουν με τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου στα χέρια του δημοσίου και να εθνικοποιηθούν, χωρίς ανυπέρβλητα εμπόδια.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις θέσεις της ΛΑΕ για «άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ληστρικού νεοαποικιακού υπερταμείου των 99 χρόνων» και «το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco», ενώ για το Brexit εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που το εξέφρασαν, έρχεται να κάνει πιο σαφές ότι αυτή η ΕΕ έχει τεθεί σε μια «πορεία διάλυσης και κατάρρευσης» και πως «αυτή η ΕΕ δεν βελτιώνεται και δεν μεταρρυθμίζεται θετικά αλλά μόνο ανατρέπεται». Σημείωσε ότι η κατεύθυνση της ΛΑΕ είναι «η άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη», τονίζοντας ότι «τώρα είναι η πρόκληση και η ώρα του μεγάλου, πλατιού πολιτικού αντιμνημονιακού μετώπου που θα έχει ως ελάχιστους στόχους την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, τη διακοπή αποπληρωμής για τη διαγραφή του χρέους, την ευρεία σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των πιο αδύνατων, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων και την έξοδο από την ευρωζώνη σε σύγκρουση και απειθαρχία με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, με στρατηγική. Και σε αυτό το μέτωπο δεν περισσεύει κανείς».
Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται υπο καθεστώς βαριάς κηδεμονίας και καθυπόταξης από τις μνημονιακές πολιτικές που μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο της ευρωζώνης», δήλωσε ότι «ο τόπος χρειάζεται ένα νέο μεγάλο σύγχρονο αγωνιστικό πολιτικοκοινωνικό μέτωπο». Με καταγγελτικές αναφορές στην κυβέρνηση για «συνθηκολόγηση και προδοσία της λαϊκής εντολής από τον κ. Τσίπρα», επεσήμανε ότι «με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει στρατηγική ήττα για το κίνημα χειραφέτησης της χώρας» και ότι «χάθηκε μια μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ δεν απέφυγε να ανεφερθεί στην πολιτική προέλευσή της, καθώς «αρκετοί από εμάς σε αυτήν την αίθουσα συμμετείχαμε - και μάλιστα ως ιδρυτικά στελέχη - στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν λυγίσαμε και εμμείναμε μέχρι τέλους στη μεγάλη ανατροπή».
Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και ενόψει της επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόνισε ότι το ΟΧΙ αυτό του ελληνικού λαού είναι σήμερα όσο ποτέ ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο, και «αυτό το ΟΧΙ θέλει να συνεχίσει η ΛΑΕ και να το συνδέσει με ένα μεγάλο "ΝΑΙ" για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και προστάτες, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική και σοσιαλιστική».
Οι εργασίες της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας άνοιξαν το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα με την ανάδειξη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση του κειμένου προγραμματικών θέσεων και του κανονισμού λειτουργίας από τον Αντ. Νταβανέλο, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων κινημάτων και οργανώσεων.
Σε μήνυμά της η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα εξέφρασε την πίστη της ότι οι διεργασίες του τριημέρου θα συμβάλουν στον προβληματισμό για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής πρότασης, κυρίως όμως «ενός μπλοκ που θα αντιπαλέψει αποτελεσματικά και αταλάντευτα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση».
Ο πρώην ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ενότητα των αριστερών δυνάμεων της χώρας, σε ένα αγωνιστικό δημοκρατικό μέτωπο που θα επιτύχει την «απελευθέρωση» της χώρας με τον λαό στην εξουσία.
Ο Αλέκος Αλαβάνος από το Σχέδιο Β, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, είπε ότι σήμερα είναι «μια άλλη ημέρα» για την Ευρώπη, η οποία σηματοδοτεί απρόσμενες για όλους αλλαγές και εξελίξεις. Την μέχρι σήμερα εικόνα της, θα την βλέπουμε εφεξής σε φωτογραφικά άλμπουμ, είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στον νέο εξελικτικό δρόμο που ανοίγεται.
Στο μήνυμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ανέγνωσε εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, δηλώνεται ότι «η ηθική και πολιτική συμπαράσταση συγκροτεί ιστορικό και πολιτικό καθήκον εν όψει των πολλών μαχών που καλούμαστε να δώσουμε, από διαφορετικά μετερίζια, αλλά προς κοινές κατευθύνσεις και σκοπούς, μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας και συνολικά των λαών και των ανθρώπων που αντιστέκονται και διεκδικούν ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική ευημερία, μια αξιοβίωτη ζωή». Αναφερόμενη στο βρετανικό δημοψήφισμα, η κ. Κωνσταντοπούλου, στο μήνυμά της χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα που ξημέρωσε, γιατί «ο λαός όρθωσε το ανάστημά του και αμφισβήτησε την δεσποτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, μέσω των οργάνων της, έχει πάψει να λειτουργεί ως διεθνής οργανισμός και έχει μετατραπεί σε μια νέου τύπου, αμετανόητη και αδίστακτη μνημονιακή απολυταρχία, με αποικιοκρατικά και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Αντ. Δραγανίγος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δημ. Καζάκης από το ΕΠΑΜ, ο Παν. Ζερβός από την Χριστιανική Δημοκρατία, ο Τ. Κορωνάκης από την Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων.