“Η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα για τη λιτότητα, αλλά κλειστά για τους πρόσφυγες”, σχολίασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση στο Συμβούλιο της Ευρώπης
“Η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα για τη λιτότητα, αλλά κλειστά για τους πρόσφυγες”, σχολίασε για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια “διευρυνόμενη απόκλιση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο”, με συνέπειες τη “διάχυση του ευρωσκεπτικισμού στο βορρά και τάσεις φυγής από το νότο της Ευρώπης”, και συνέχισε: “Με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού. Μετέφερε την ακροδεξιά από την απομόνωση στο πολιτικό προσκήνιο. Σε ορισμένες χώρες, δε, βρίσκεται κοντά στην εξουσία”.
Συνέδεσε με τη λανθασμένη αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική και την προσφυγική κρίση με το αυριανό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και το αυριανό δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό της κρίσης. Παρότι κάθε ευρωπαϊκή δύναμη εργάζεται για την ενίσχυση του Βremain, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η ζημιά για το κοινό μας σπίτι είναι ήδη μεγάλη. Γιατί και το Βrexit θα είναι αποδοχή ενός εξαιρετικά συντηρητικού καθεστώτος. Διαμορφώνεται ένα αρνητικό προηγούμενο ή έτσι ή αλλιώς”.
“Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και προχώρησε στην απαρίθμηση των τρόπων εξόδου από την κρίση: “Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμη τροχιά. Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της κρίσης με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα, έχει πλέον αποδειχθεί. Τα 22 εκατομμύρια των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι απόδειξη ότι η κρίση είναι εδώ και συνεχίζεται. Οι μισοί από αυτούς είναι μάλιστα μακροχρόνια άνεργοι”.
“Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν. Η απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ούτε νεοφιλελεύθερη, ούτε εθνοκεντρική. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση όσο είναι καιρός. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές και αξίες Ευρώπης. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και καλύτερη Ευρώπη. Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία καταπολεμώντας τις ανισότητες. Να δυναμώσουμε τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας ωθούν τα κράτη-μέλη ακόμη και σε παραβίαση των συμβατικών δεσμεύσεών τους, και κατόπιν αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι “η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της. Η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων κρίνει ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζουν τον κοινωνικό χάρτη”.