Ο νόμος αλλάζει άμεσα αλλά η προτίμηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει φανεί ακόμα
Με την εκ των ουκ άνευ αναπτυξιακή ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στις θεσμικές αλλαγές, με τον εκλογικό νόμο να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου. Το άτυπο υπουργικό που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί αναβλήθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται - ρητορικά τουλάχιστον - προς την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.
Ενδεικτική των πιέσεων για το νέο εκλογικό σύστημα είναι η παρέμβαση των «53+», οι οποίοι εμφατικά τάσσονται υπέρ της άδολης απλής αναλογικής, ενώ αντιτίθενται στη συζήτηση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν συνάδει με τα δημοκρατική και κοινοβουλευτικά ιδεώδη της Αριστεράς.
Με τις πιέσεις για την απλή αναλογική να εντείνονται και από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί προς διαβούλευση εντός του καλοκαιριού προβληματίζει το Μαξίμου. Η πρόταση για απλή αναλογική στις δύο πρώτες κατανομές και μειωμένο μπόνους στην τρίτη κατόπιν προεκλογικής προγραμματικής σύγκλισης κομμάτων χάνει έδαφος προς όφελος της απλής αναλογικής, αλλά το δίλημμα παραμένει ανοιχτό.
Προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής πάντως δείχνουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί, καθώς για να μπορέσει να εφαρμοστεί αμέσως από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο νέος εκλογικός νόμος απαιτούνται 200 βουλευτές, γεγονός που καθιστά αναγκαίο για το Μαξίμου εκτός από τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων και το πράσινο φως του ΚΚΕ, που δεν συζητά καμία άλλη πρόταση. Με τις ψήφους του Περισσού η κυβερνητική πρόταση μπορεί να συγκεντρώσει 203 βουλευτές και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το νέο νόμο.