Θεοδωράκης: Όχι εκλογές μέχρι να τελειώσουν οι αξιολογήσεις

"Έχουμε καταντήσει περίγελος του κόσμου, εκλογές-μνημόνια, εκλογές-μνημόνια", σχολιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού

Για σημαντική καθυστέρηση στις αλλαγές που απαιτούνται για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται σε υπερφορολόγηση που επιβαρύνει την κοινωνία, κατηγορεί την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Οι μεταρρυθμίσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι κυρίως νέοι φόροι, νέες εισφορές και τώρα τελευταία κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Υπογράφει δηλαδή τις συμφωνίες που οι προηγούμενοι έκαναν χωρίς καμία αλλαγή ή βελτίωση. Στην Παιδεία, στο Δημόσιο, στη Δικαιοσύνη, στην Αποκέντρωση δεν κάνει τίποτα. Ή μάλλον τα κάνει όλα λάθος”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι, σημειώνει: “Οι μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνουν περικοπές, ούτε νέους φόρους. Η πρότασή μας για περιορισμό των κομματικών στελεχών στην κορυφή του κράτους, επιστρέφει λεφτά στην κοινωνία. Η πρόταση μας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση μειώνει το κράτος των Αθηνών, δεν το αυξάνει. Είναι, δηλαδή, λαϊκές μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών”.

Ερωτηθείς αν επιμένει πως οι εκλογές δε θα βοηθούσαν τη χώρα αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ότι “σε αυτά τα θέματα είναι καλό να είσαι συγκεκριμένος. Εκλογές πότε; Τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Εμείς λέμε όχι. Μέχρι να τελειώσουν οι αξιολογήσεις και χρηματοδοτηθεί η οικονομία, η χώρα δεν μπορεί να μπει στην περιπέτεια των εκλογών”.

Όσο για το αν είναι οξύμωρο να κάνει λόγο για μία κακή κυβέρνηση, αλλά να μη ζητά εκλογές, απαντά: “Καθόλου οξύμωρο. Αυτό είναι δημοκρατία. Και αυτό είναι Ευρώπη. Η αντιπολίτευση κρίνει- ο λαός αποφασίζει. Όλα στην ώρα τους όμως. Έχουμε καταντήσει περίγελος του κόσμου. Εκλογές -μνημόνια, εκλογές- μνημόνια. Και η κρίση... κρίση. Και η φτώχεια... φτώχεια. Μήπως να σκεφθούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος;”.

Όμως ο δρόμος αυτός, εξηγεί, δεν είναι η οικουμενική κυβέρνηση. “Αυτές είναι λύσεις του «μέσου όρου», της μετριότητας δηλαδή. Η χώρα θέλει μεγάλες αλλαγές. Θέλει τολμηρούς πολιτικούς. Και θέλει ένα new deal έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα με την πλειοψηφία της κοινωνίας να τις υπερασπίζεται”, υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη συγκέντρωση του κινήματος “Παραιτηθείτε” στο Σύνταγμα, ξεκαθαρίζει πως βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού είναι ελεύθερα να πάνε στη συγκέντρωση, και αποκρούει την όξυνση που επιχειρείται για τη συγκέντρωση. “Το Ποτάμι δεν καπελώνει την κοινωνία. Αυτές είναι συνήθειες των παλιών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως. Το σύνθημα των διοργανωτών είναι «Όχι κόμματα – μόνο πολίτες». Ας αφήσουμε λοιπόν λίγο χώρο στους πολίτες να αποφασίσουν μόνοι τους”, σχολιάζει.