Οι δύο κυβερνητικές προτάσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις 4

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις 4 το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, για την  αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου και ξεκινά τη διαδικασία για τη διαμόρφωση της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι. Τα δύο ζητήματα θα συζητηθούν στο κόμμα, σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας, με δύο να είναι οι βασικές προτάσεις που έχουν πέσει στα τραπέζι για την αλλαγή εκλογικού νόμου. 

Η πρώτη είναι του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που προτείνει να ισχύσει bonus 30 εδρών για το πρώτο κόμμα και οι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική. Η δεύτερη εισήγηση, που δέχεται τόσο από κυβερνητικά όσο και από κομματικά στελέχη ο πρωθυπουργός, είναι να υιοθετήσει την αρχή της απλής και... άδολης αναλογικής, κάτι που παραδοσιακά υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.