"Η ιστορία της Ειδομένης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε το τελευταίο δίμηνο, έχει τελειώσει", διαμηνύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
“Θεωρούμε ότι η ιστορία της Ειδομένης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε το τελευταίο δίμηνο, έχει τελειώσει”, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, και διαβεβαιώνει ότι η εκκένωση και των άλλων άτυπων δομών στην ευρύτερη περιοχή θα γίνει στο ίδιο ειρηνικό πρότυπο.
Ο κ. Κυρίτσης παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά όπως λέει “προσπαθούμε κάθε φορά να βελτιωνόμαστε”, ενώ επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τα παιδιά πρόσφυγες θα ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευσή τους. “Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση”, σημειώνει.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης επισημαίνει ακόμη πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ για την Υπηρεσία Ασύλου σημειώνει πως προικοδοτήθηκε με προσωπικό και ξένους ειδικούς και “σιγά-σιγά βρίσκει τον ρυθμό της”.
Ερωτηθείς για πόσο καιρό εκτιμά ότι θα χρειαστεί να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σημειώνει: “Οπωσδήποτε δεν θα μείνει όλος αυτός ο κόσμος εδώ για πάντα. Κάποιοι θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει και υπάρχει και κριτική, αλλά και αυτοκριτική από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βδελυγμία που επιδεικνύεται από άλλες χώρες. Κάποιοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κάποιοι θα μείνουν εδώ. Τώρα, τον Σεπτέμβριο, προφανώς τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να πάνε σχολείο. Όσοι είναι εδώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη. Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση”.
Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού τονίζει ότι η χώρα μας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βοήθεια σε όλους τους τομείς απ' αυτή που παίρνει.
Ο κ. Κυρίτσης αναφέρεται και στην κριτική που δέχθηκε για το άρθρο του στην εφημερίδα "Αυγή" και στα όσα γράφει περί ταξικού πολέμου, ερμηνεύοντάς την “ως μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βρει ατζέντα υπό το φως ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και δεν πήγαν τα πράγματα όπως περίμεναν”.
“Επί της ουσίας, λέω κάτι το οποίο είναι απολύτως προφανές για μία κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσωπο, με αριστερό πρόσωπο, όπως είναι η κυβέρνηση. Ότι μεροληπτεί υπέρ των πιο αδύνατων στρωμάτων και ότι οι φτωχοί πλήρωσαν πολύ μεγάλο μερίδιο της κρίσης. Τώρα, αναγκαστικά θα πρέπει και τα πιο εύπορα στρώματα να επωμιστούν αυτό που τους αναλογεί. Τώρα, αν αυτό το πράγμα τους φαίνεται ιεροσυλία ακόμη και να το ακούνε, τι να πω εγώ”, εξηγεί.