Πέρασε από τις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο – Ποιες τροπολογίες κατατέθηκαν

Τι προβλέπεται για το "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" που θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ

Μετά την ψήφιση επί της αρχής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, των τροπολογιών και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφισή του την Κυριακή.

Τροπολογία για το “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”

Τη βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, η πρώτη φάση της εφαρμογής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, και από το 2017 θα εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιδιώκεται η θεσμική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων με την τροπολογία προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύσουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έως την οριστική κατάργηση του επιδόματος.

Επίσης για όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αλλά έχουν εισπράξει τη σχετική παροχή προβλέπεται ο συμψηφισμός του ποσού έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018, με ανώτατο ποσό της δόσης τα 30 ευρώ.

Απαντώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που είχε αναφέρει ότι η "κυβέρνηση ζητά πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους", ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και από την αντιπολίτευση.

"Απέναντι σε μια μνημονιακή δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες του μέτρου, όπως η προστασία αυτών που δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και με τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχιας συνολικά και όχι μόνο για τους συνταξιούχους, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ποιοι θα παίρνουν το “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”

«Έχουμε δεσμευτεί να το εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το πρόγραμμα θα κατανεμηθεί σε 30 δήμους σε 13 περιφέρειες που θα επιλεγούν με αντικειμενικά κριτήρια.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε και τους τρεις πυλώνες, 10% επανένταξη και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωφελούμενες μονάδες σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή κάθε ενήλικο άτομο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, το πολυπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.

Ωφελούμενοι μπορεί να είναι επίσης, άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης, ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, τα οποία λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης.

Τροπολογία με αλλαγές στο ασφαλιστικό

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

- Διευκρινίζεται ότι, μετά την πάροδο τριετίας και υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης σε επιζώντα σύζυγο, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφαρμόζεται η καταβολή του 50% αυτής στον επιζώντα, εάν εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

- Αποτελούν ασφαλιστικές οφειλές και εξοφλούνται κατά την οριζόμενη διαδικασία, οι χορηγούμενες εκπτώσεις προς τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν, έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, καθώς και προς τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αναφορικά με την καταβολή εισφορών κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, για τους ίδιους ασφαλισμένους, τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη.

- Προβλέπεται η τήρηση του κοινού μητρώου εισφορών και φόρου εισοδήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που θα εκδοθεί μέχρι 31.7.2016, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την ενοποίηση εντός της φορολογικής διοίκησης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών. Η εν λόγω ενοποίηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017.

- Ορίζεται ότι, μέχρι την 1-3-2017, προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός του προσωπικού για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μεταφοράς του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού του στους αναφερόμενους φορείς. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται, μέχρι την 1.4.2017, με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, στο υπουργείο Εργασίας ή σε άλλους φορείς εποπτείας του υπουργείου ή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα ανάγκες σχετικές με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, συνεκτιμωμένων της φύσης και του μεγέθους των προς κάλυψη αναγκών κάθε φορέα.

- Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επιπλέον παροχής στη σύνταξή τους των ασφαλισμένων που έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ και κατέβαλαν εισφορές υπέρ της ειδικής προσαύξησης, καθώς και των ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του κλάδου μονοσυνταξιούχων.

- Αίρεται η χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις ανώνυμες εταιρίες «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» και «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ», που προβλέφθηκε από τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και έως την 31-12-2016, χωρίς παρακράτηση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, κλπ.

Αλεξιάδης: Εμείς ενδιαφερόμαστε για τα 6 εκατομμύρια, εσείς για τις 600.000

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν περιλαμβάνουν νέα μέτρα αλλά αποτελούν την εξειδίκευση των μέτρων που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία, όπως είπε, ψήφισαν την συμφωνία το καλοκαίρι «και τώρα μας καταγγέλλουν».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ "επιτομή της πολιτικής υποκρισίας της αντιπολίτευσης” και πρόσθεσε ότι έξι εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν τα ιδία ή και λιγότερα, ενώ 600,000, που έχουν μεγάλη ή πολύ μεγάλη περισσότερα. «Αυτή είναι η διαφορά μας, εμείς ενδιαφερόμαστε για τα 6 εκατ. κι εσείς για τις 600.000», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα της τροπολογίας για τις τριγωνικές συναλλαγές, και έκανε λόγο για χαριστικές πράξεις που εξυπηρετούσαν τη διαπλοκή και εγκάλεσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο για εκφράσεις που είχε αναφέρει εναντίον του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε καταψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν φορτισμένη και "ειπώθηκαν πράγματα που δεν τιμούν το Κοινοβούλιο", και αναγνώρισε ότι χρησιμοποίησε εκφράσεις οι οποίες “ήταν του καφενείου”. Ζήτησε τέλος από τον κ. Αλεξιάδη να φέρει ρύθμιση και να καταργήσει την τροπολογία "με μια γραμμή".

"Δεν έχει νόημα, καθώς μιλάμε για υποθέσεις που έχουν τακτοποιηθεί. Το έγκλημα δυστυχώς έγινε, το Δημόσιο έχασε εκατοντάδες εκατ. ευρώ και κάποιοι φέρουν την πολιτική ευθύνη γι' αυτό» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Χατζηδάκης: Η χώρα οπισθοδρομεί κάθε μέρα

«Οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζοντας γι αυτό το νομοσχέδιο είναι σαν να επιχειρούν να κρύψουν ελέφαντα σε ντουλάπι. Όσο και να προσπαθήσουν αυτό δεν γίνεται», τόνισε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε τα θέματα του Υπερταμείου, των κόκκινων δανείων, του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και των περιφερειακών αεροδρομίων για τα οποία «πανηγυρίζουν» οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα:

- Αφού το Υπερταμείο είναι τόσο καλό, γιατί δεν του εκχωρούν φανερά την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, παρά προσπαθούν να πείσουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κι επιχειρούν να θολώσουν το τοπίο;

- Αφού η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι τόσο εξαιρετική τότε γιατί προβάλλουν την εξαίρεση για τα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι 140.000 ευρώ έως το τέλος του 2017;

- Εάν ο «κόφτης» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, τότε γιατί τον διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή; Μήπως και οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα οδηγηθούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων;

- Εάν η ρύθμιση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι τόσο επωφελής για τον Τουρισμό, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τότε γιατί επί 15 μήνες δεν έφερναν την σύμβαση αυτή προς κύρωση στη Βουλή;

«Η Ελλάδα δεν κυβερνάται ούτε με αυταπάτες, ούτε με ψέματα ούτε με ιδεοληψίες γι αυτό και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντί να προχωρήσει η χώρα μπροστά οπισθοδρομεί κάθε μέρα», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης.

Αναστέλλονται για δύο χρόνια οι αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια

Αναστέλλεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα τελευταία μέτρα της αξιολόγησης.

Στην διάταξη αυτή εμπίπτουν οι δικαστικοί λειτουργοί, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες, γιατροί του ΕΣΥ, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ κλπ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, οι διατάξεις κρίνονται αναγκαίες για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογες με τη διετή (2016-2017) αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.