Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
"Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ό,τι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε "τομή" τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι "εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες".
Για τις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε ότι οδηγούν σε αύξηση εσόδων από τα πλέον ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα, προστατεύουν απόλυτα τα χαμηλά στρώματα, ενώ για τα μεσαία υπάρχει, όπως είπε, οριακή αύξηση ή οριακή μείωση των επιβαρύνσεων.
Ο κ. Σταθάκης άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στις κατηγορίες που απευθύνει στην κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της το 2015 προκάλεσε στη χώρα ζημιά 12,7 δισ ευρώ και ότι δεν έχει σχέδιο, σημειώνοντας ότι, αν υπήρχε ζημιά τέτοιας έκτασης, θα αποτυπωνόταν στην πορεία του ΑΕΠ το 2015, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Ελλάδα, η ύφεση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και κινήθηκε στο -0,2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η βιομηχανική παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 4,6%, η ανεργία είχε μικρή μείωση, αλλά μείωση όχι αύξηση, και η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά.
"Άρα δεν μπορούν να ισχύουν όλα αυτά μαζί. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση έτοιμη να παραιτηθεί, ή που κοιτάζει τι εκλογές, ή που δεν ξέρει τι θέλει”, κατέληξε.
Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό, είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί "συντεταγμένη στρατηγική με μεγάλες τομές εντός και εκτός του πλαισίου συμφωνίας. Δε μείναμε μόνο στους όρους της συμφωνίας αλλά επιλέξαμε βαθιές μεταρρυθμίσεις", ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ και στο νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις θα δημιουργήσουν “ένα ισχυρό πλαίσιο για τη μεταστροφή της οικονομίας που όλοι επιδιώκουμε”.