Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ
«Είχα δώσει μια υπόσχεση» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε: «Ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι θετικός. Και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ διαβεβαίωσε ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις και επιπλέον εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη».
«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό «επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων των προηγούμενων ετών καθώς για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων».
«Ακούω ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξε ποτέ μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς καταθέσαμε την πρόταση μας στην αρχή του έτους, αρχές του 2016».
«Επί πέντε ολόκληρους μήνες συζητάμε. Προχωρήσαμε σε αλλαγές και σημαντικές βελτιώσεις. Ακούσαμε τις προτάσεις, τις διαφωνίες, τις διαμαρτυρίες και κάναμε αλλαγές στο μέτρο του δυνατού», συμπλήρωσε.
«Αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που κάλεσα στο γραφείο μου δύο φορές εκπροσώπους των αγροτών. Ένιωθα την ανάγκη να ακούσω τους ανθρώπους της παραγωγής», είπε.
«Πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού, ενώ εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027».
«Στόχος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ήταν η προστασία των νέων και των αδύναμων, ώστε να αποφύγουμε την μετανάστευση του εργατικού δυναμικού. Προβλέφθηκε η μεταβατική περίοδος για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τα πρώτα 5 χρόνια, ενώ όσον αφορά τα μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται από τους εργοδότες και ένα μικρό μέρος από τους εργαζόμενους.
Στόχος μας είναι η ταυτόχρονη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος και η προστασία των νέων , των εργαζόμενων και των χαμηλών εισοδημάτων.
Οι νέοι επιστήμονες θα έχουν χαμηλότερες εισφορές. Θα έχουν επιβάρυνση όσοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αυτοί με τα υψηλά εισοδήματα. Εμείς δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση για βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ασφαλιστικό σύστημα έφθασε στο χείλος του γκρεμού», τόνισε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση.
«Η ΝΔ είχε προτάσεις που στην διαπραγμάτευση ο Ευκλείδης τις έχει ακούσει πολλές φορές από την πλευρά του ΔΝΤ. Αναφέρθηκε στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά και την δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης.
Είναι υποχρέωση μας η πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να ηττηθεί. Αυτή η πολιτική έφερε την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία σε μία δραματική κατάσταση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως, «τα παιδιά έως τώρα αποτελούσαν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης. Το 61% των φορολογούμενων θα πληρώνει λιγότερο φόρο, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή. Στους ελεύθερους επαγγελματίες το 92% θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα να μιλήσουμε με τους πραγματικούς όρους. Βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη στιγμή. Μας λένε ότι η διαπραγμάτευση κατάστρεψε την οικονομία, ενώ η δική τους πολιτική και το ΔΝΤ ευνόησε την οικονομία».
«Οι 100 δόσεις, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Το πλεόνασμα σημαίνει εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ. Είναι χρήματα που μέσα στο 2016 μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για τους πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο success story του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «δεν θα υπήρχε κάτι τέτοιο αφού οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν δυσθεώρητοι. Δεν θα έπιανε ποτέ τους στόχους ο Σαμαράς, και θα το πλήρωναν οι πολίτες. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ από την κρίση και την επιτροπεία».