Οι Ευρωπαίοι "πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό, στην απόλυτη κατάρρευση", τονίζει ο βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγήσει στην επιστροφή των επενδύσεων και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον, κατά τη διάρκεια υπογραφής αντιτύπων του νέου του βιβλίου «Μετακαπιταλισμός- ένας οδηγός για το μέλλον μας».
«Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμα και αν περιλαμβάνει μόνο μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και αν δημιουργηθεί βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε οι επενδύσεις θα επιστρέψουν», σημείωσε ο κ. Μέισον, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρούσα οικονομική κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση είναι εφικτή και επισήμανε πως οι «Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό, στην απόλυτη κατάρρευση».
«Αν δεν είναι δυνατή η συμφωνία αυτή, καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στα πόδια της», τόνισε και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση προς τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα».
«Όσο επικριτικοί κι αν είναι οι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του θητεία, θα πρέπει να χαίρονται που είναι στην εξουσία, γιατί δεν θα είχα εμπιστοσύνη σε καμία άλλη πολιτική δύναμη να διαχειριστεί τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από την προσφυγική κρίση και τους γεωπολιτικούς ελιγμούς του Ερντογάν, που μόλις σήμερα έδιωξε τον ίδιο του τον πρωθυπουργό επειδή είναι πολύ μετριοπαθής», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή αντιτύπων, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα, ο Πωλ Μέισον είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Πωλ Μέισον σκιαγραφεί την ιστορία του καπιταλισμού και αναρωτιέται αν σήμερα βιώνουμε μια τόσο καθοριστική μετάλλαξη ώστε ο καπιταλισμός να έχει φτάσει στα όριά του και να εξελίσσεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών είναι για τον βραβευμένο δημοσιογράφο οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Στόχος του βιβλίου, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι να χαρτογραφήσει τις νέες αντιφάσεις του καπιταλισμού, ώστε οι πολίτες, τα κινήματα και τα κόμματα να αποκτήσουν πιο ακριβείς συντεταγμένες που θα τους διευκολύνουν στο ταξίδι στο οποίο προσπαθούν να κάνουν.
«Δεν είναι μανιφέστο, είναι κάτι λιγότερο από μανιφέστο, είναι η αρχή ενός μανιφέστο. Είναι μια ανάλυση του πού είμαστε. Προσπαθώ να δω τι έχει πάει λάθος με το νεοφιλελευθερισμό. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα επικρίνουν τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από το γεγονός ότι ο νεοφιλελευθερισμός ελέγχεται από μια ελίτ πλουσίων. Πιστεύω ότι δεν λειτουργεί καθόλου πλέον», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου.
Αναλύοντας περαιτέρω την άποψη του, που αναλύει στο βιβλίο του, είπε πως «θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πέρα από τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την πληροφορική με τον τρόπο που πρέπει, για να κάνουμε τη ζωή καλύτερη».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος εντοπίζει το υποκείμενο της αλλαγής για τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον μετακαπιταλισμό, στον μορφωμένο και συνδεδεμένο με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών άνθρωπο. Ως θεμελιακό στοιχείο για τον μετακαπιταλισμό θεωρεί τη συνοχή μεταξύ των συνδεδεμένων ατόμων και παραπέμπει στην εμπειρία που είχε ως δημοσιογράφος καλύπτοντας το Κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα και τα κινήματα των δικτυωμένων πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ και στο πάρκο Γκεζί.
Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε την ανάγκη το εγχείρημα αυτό να συνδέει τις αριστερές πρωτοβουλίες, συμπληρώνοντας πως «και αυτό είναι που προσπαθώ να γράψω». Είναι λιγότερο από ένα μανιφέστο και περισσότερο ένα προγραμματικό σχέδιο, επισήμανε καταληκτικά.