Έντονες αντιδράσεις από τους κοινωνικούς φορείς κατά του πολυνομοσχεδίου
Με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ την απόλυτη αντίθεσή τους προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στο σύνολό του εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει.
Χαρακτηριστική είναι η φράση-προειδοποίηση του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής αγροτών, Βαγγέλη Μπούτα, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός ο νόμος. Αποσύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του".
"Το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται", υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι "χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις".
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση και παρελκυστική πολιτική που οδηγεί στα άκρα. "Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 850.000 θέσεις εργασίας . Το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάλλει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β' κατηγορίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος τόνισε ότι "η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων". "Η κατάργησή του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν. Δεν θα έχουμε ελευθερία του τύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους", υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου όπως είπε υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ. "Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα", τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τη διαφωνία του προς τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος κλήθηκε στην Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου.
Ο κ. Γιαννίτσης, παρατήρησε με νόημα ότι “το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία”, τονίζοντας πως οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας, ενώ ζήτησε τη σύμπραξη περισσότερων κομμάτων για να υπάρξει κοινή δράση προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του ασφαλιστικού:
- αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων.
- αρχή της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων.
- αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη.
- αρχή της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας.
- αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής, “όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα”.
Κατρούγκαλος: Είμαι ταξικός αποστάτης
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα και για τον χαρακτήρα της, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από το 1932, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε οραματισθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και πως σε αντίθεση με άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στην Ευρώπη και προωθούσαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, η ελληνική μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό χαρακτήρα και λαμβάνει μέριμνα για τους αδυνάτους και την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
"Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων είπε ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβη στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπου υπήρξε ένα ελάχιστο επίπεδο διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων, στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.
Εξήρε πάντως τη στάση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), καθώς και επαγγελματικών ενώσεων όπως η ΕΣΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση των δικηγόρων των γιατρών και των μηχανικών να συζητήσουν την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Πρόσθεσε πάντως ότι θα κρατήσει το ζήτημα αυτό ανοικτό στο διάλογο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ανέφερε ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει.
"Είμαι ταξικός αποστάτης, δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίες δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.
Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.