Λεβέντης: Εγώ δε συνεργάζομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη θα το κάνει

Εκλογές "γύρω στο φθινόπωρο" προβλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων δε δίνει ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διαβουλεύεται με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ τελικά την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα στηρίξει η κ. Γεννηματά, δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Εμείς είμαστε υπέρ των συνεργασιών, αλλά δεν μπορώ την Ένωση Κεντρώων -που προέκυψε από τα κατηγορώ της κοινωνίας κατά του δικομματισμού- να την συγκολλήσω με τα κόμματα που κατηγόρησα. Δεν το εγκρίνει κι ο κόσμος. Την άλλη φορά που με πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου να με ενημερώσει για τη Σοσιαλιστική Διεθνή -που εγώ απευθύνθηκα στην Αγγλία για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και αυτοί διαβίβασαν τον φάκελο στον Παπανδρέου και μου τηλεφώνησε- και το 'μαθε ο κόσμος, είχαμε εξέγερση. Από πλευράς μας αυτό δεν έχει συνέχεια. Γι' αυτό μέσω των δημοσκοπήσεων προσπαθούν να μας εξοντώσουν. Επειδή ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε ψήφο, ούτε στις διαβουλεύσεις Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ προσερχόμεθα, θα δεχθούμε επίθεση. Τα κυκλώματα και η ολιγαρχία ανεβάζουν τον ρόλο της Γεννηματά. Αυτή θα είναι πιστεύω που θα δώσει ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ τελικά. Αν έχει μια ελπίδα ο κ. Τσίπρας να παραμείνει και μετά τον Σεπτέμβριο, την βασίζει στην κ. Γεννηματά. Ο δε Θεοδωράκης έχει διαλέξει τον δρόμο προς τη ΝΔ”, εκτιμά.

Ο κ. Λεβέντης βλέπει πάντως εκλογές "γύρω στο φθινόπωρο", καθώς τότε αναμένει η κυβέρνηση να πιεστεί να πάρει το επόμενο πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο της "σαλαμοποίησης" της αξιολόγησης, όπως λέει, που θα ακολουθείται από "υποδόσεις".

«Εμείς θέλουμε να πάρουμε τα 5,5 δισ. που συνοδεύουν την αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε καμία μεταρρύθμιση. Και οι ξένοι τώρα λένε αντί για 5,5 να μας δώσουν 1,5 για να μας έχουν στο χέρι και να μας εκβιάζουν για τις μεταρρυθμίσεις. Πάμε για "σαλαμοποίηση" επειδή δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και φοβούνται μη χαλαρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τις συντάξεις δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα σχετικά μέτρα, γιατί καμιά από τις προτάσεις που έκανε δεν ελήφθη υπόψη και παραμένουν οι πολλαπλές συντάξεις και το πολύ υψηλό πλαφόν.

Είναι εξάλλου αντίθετος στην αύξηση της φορολογίας γιατί είναι μη αποτελεσματική. “Εγώ δεν είμαι σύμφωνος να αυξάνουν οι φόροι, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυξάνονται παράλληλα και τα έσοδα του κράτους. Δεν αυξάνουν. Άρα προς τι η φορομπηχτική αυτή καταιγίδα, δοθέντος ότι δεν θα αποδώσει; Γι' αυτό και οι ξένοι ζητούν κι άλλα μέτρα, προεξοφλούν ότι ένα ποσοστό των πολιτών δεν θα πληρώνει τους φόρους του”, σχολιάζει.

Για το λεγόμενο "υπερταμείο", λέει ότι πρέπει να γίνει και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, έστω και με χαμηλό τίμημα, καθώς θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, αποφέροντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας.