Προ ημερησίας συζήτηση
Στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής μεταφέρθηκε η μονομαχία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών και το προσφυγικό την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Εθνικά ανεύθυνη η στάση της ΝΔ
H χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομική και προσφυγική κρίση, σε καμία περίπτωση όμως κρίση ασφάλειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την ασφάλεια, που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.
«Στόχος μας να μετατρέψουμε τη χώρα μας από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «αν τα στοιχεία της Eurostat αύριο αποδείξουν ότι μας αφήσατε άδεια ταμεία τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε μια συγγνώμη για την υποκριτική σας στάση;»
«Είμαστε ένα βήμα πριν το κατώφλι εξόδου από την κρίση» σημείωσε.
«Τι ακριβώς επιδιώκει η ΝΔ με αυτή την πρόταση; Υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω από το προσφυγικό και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες» επεσήμανε.
«Απέναντι στις Κασσάνδρες της καταστροφής η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει ισχυρά αντισώματα», είπε και έκανε λόγο για μύθους που καλλιεργούνται από τη ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Η αφήγηση που συνδέει ευθέως το προσφυγικό με την τρομοκρατία είναι αντιδραστική και μισαλλόδοξη. Είναι θέση εκείνων που κλείνουν τα σύνορα.
Η ΝΔ την υιοθετεί και με ανευθυνότητα επιχειρεί να τη μεταφέρει στην πλάτη της χώρας».
Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι «σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου» και είπε «στόχος σας να συσπειρώσετε την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός σας. Όποτε το κάνατε το μόνο που καταφέρατε ήταν να πριμοδοτήσετε τη Χρυσή Αυγή. Η αφήγηση που συνδέει ευθέως το προσφυγικό με την τρομοκρατία είναι αντιδραστική και μισαλλόδοξη».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι οι ροές μειώθηκαν και διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι η χώρα θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός.
Υπογράμμισε ότι «είναι εθνικά ανεύθυνη η στάση της ΝΔ να επιχειρεί να θέσει ζήτημα ασφάλειας».
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την αξιολόγηση.
«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά, και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατόπιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους", και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως τη ΝΔ, να προσέλθουν στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μία λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι
«Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, την οποία προκάλεσε.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε:«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:
-η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη
-η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς».
Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».
Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».
Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι "μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία", για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες».
Μιχαλολιάκος: Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν τρομοκράτες
Παράλληλη επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο στους καταυλισμούς, και τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.
Για τους καταυλισμούς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχουν μεταβληθεί σε κράτος εν κράτει όπου, όπως είπε, «διαπράττονται βιασμοί, δολοφονίες γυναικών και εμπόριο ναρκωτικών», ενώ ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο στην Ειδομένη, «αλλά και στα Πατήσια, την Κυψέλη, τον Άγιο Παντελεήμονα, την πλατεία Αττικής, τη Μενεμένη και τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης». «Μία κυβέρνηση πραγματικών μπολσεβίκων θα είχε λύσει το πρόβλημα σε ένα μήνα. Έχουν όμως περάσει 15 μήνες, και εσείς δεν κυβερνάτε, συνδιαλέγεσθε».
Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, είπε ότι έως τον Οκτώβριο δεν υπήρχε κανένας έλεγχος των εισερχομένων στη χώρα, θεώρησε ως «δεδομένο» ότι «μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν τρομοκράτες και ότι το 73% είναι ισλαμιστές», ενώ ανέφερε ότι δυο από τους συλληφθέντες στην Ευρώπη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν περάσει από τη Λέρο.
Επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, και απαντώντας στις κατηγορίες για ρατσισμό και μισαλοδοξία υποστήριξε ότι «κάθε σοβαρό κράτος ελέγχει τα σύνορά του».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για αύξηση της εγκληματικότητας την περίοδο που κυβερνούσε, και για την ανοχή που επέδειξε στις ταραχές του 2008.
«Δεν μπορεί η ΝΔ να διαμαρτύρεται για ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, διότι είναι εκείνη που την έθρεψε και ήταν ανίκανη να την αντιμετωπίσει», ανέφερε.
Χαρακτήρισε "καθυστερημένο", το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, καθώς -όπως είπε- στις 23 Μαρτίου που υποβλήθηκε είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο «λαθρομετανάστες και πρόσφυγες».
Υποστήριξε, επίσης, ότι ανάμεσα στις ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, «δεν είναι μόνο αστέρες της Αριστεράς», αλλά υπάρχουν και ΜΚΟ που σχετίζονται με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κουτσούμπας: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκλωβίζει πρόσφυγες στη χώρα μας
Στο «κουβάρι» των λαθεμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, όλων των κυβερνήσεων, «που το τυλίγει ακόμα παραπέρα και η τελευταία συγκυβέρνηση του κ. Τσίπρα» απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τις αιτίες του προβλήματος «της ασφάλειας ή της ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες».
Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας -κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών- αυτό που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι το πώς και εάν υπάρχει περίπτωση, να απεμπλακούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο των συνεχών και πρόσφατων αποφάσεων, όπως της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ακόμη και σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των μέχρι σήμερα πολεμικών επεμβάσεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή... Εγκλωβίζει δε, πρόσφυγες- μετανάστες στην χώρα μας, τη στιγμή που κανένας τους δεν θέλει να μείνει στη χώρα, αλλά θέλει να πάει σε άλλο τόπο προορισμού...
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν προβλήματα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, όχι γενικά προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά σημαντικά προβλήματα ανασφάλειας, μαζί με συσσωρευμένη οργή, εξαιτίας της ανεργίας, της συνεχούς φτωχοποίησης, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων, που παρεούλα όλοι σας ψηφίσατε και συνεχίζετε και υλοποιείτε, άσχετα από τις φωνές και τις δημαγωγικές κορώνες κοροϊδίας του ελληνικού λαού».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον σημαντική πείρα διεθνώς, που καταδεικνύει πχ, ότι τόσο τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους παλιότερα, όσο και στο Παρίσι, χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Επίσης, προσέθεσε πως στο όνομα, μάλιστα, της καταπολέμησης της «ριζοσπαστικοποίησης», όπως την εννοεί η ΕΕ, σκόπιμα ενοχοποιείται η πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις, στοχοποιούνται κυρίως εργατογειτονιές στο Βέλγιο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να φορέσουν πρόσθετες αλυσίδες σε λαϊκές οικογένειες, ταυτίζοντας τη φτώχεια που γεννάει ο καπιταλισμός, ως δήθεν αιτία γέννησης της αποκρουστικής δράσης τέτοιων μηχανισμών. Μόνο και μόνο για να αποκρύψουν ότι είναι δημιουργήματα αστικών, κρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν τον εντεταλμένο ρόλο τους στον πόλεμο συμφερόντων και ανταγωνισμών», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Καταλήγοντας, στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως οι λαοί πρέπει να αντιπαραθέσουν την οργάνωση της αυτοτελούς εργατικής/λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην δήθεν «ειρήνη» που επιβάλλεται από τους πολεμοκάπηλους με «το πιστόλι στον κρόταφο», μέχρι την οριστική εξάλειψη των αιτιών που τα γεννούν. «Αυτή η πάλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για να λυθεί το καθοριστικό ζήτημα της εξουσίας για το λαό. Για να βγουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί νικητές από τον πόλεμο με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννάει κρίσεις, ανταγωνισμούς, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δολοφονικές βομβιστικές ενέργειες, αθώα θύματα, άνδρες γυναίκες και παιδιά» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Γεννηματά: Με ψέματα και παραμύθια δε σώζεται η Ελλάδα
Από την πλευρα της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για το πού πάει η χώρα. «Χάνετε χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο κι αυτή πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Όσο λέτε ότι διαπραγματεύεσθε ανεβαίνει ο λογαριασμός», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται και πως μοιράζονται τα βάρη δίκαια.
«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% πλήττει κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Οδηγείτε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Η κατεύθυνσή σας είναι ισοπέδωση για όλους», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ποτέ το ΔΝΤ δεν ήταν αρνάκι».
«Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η Ελλάδα. Δώστε λύση αλλιώς φύγετε, γιατί μόνο ζημιά συσσωρεύετε για τη χώρα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι είναι λάθος να συνδέει τη τρομοκρατία με το προσφυγικό. «Ίσως να πιέζεται από τα κόμματα και κινήσεις στα δεξιά της», ανέφερε, καλώντας τους πάντες να μην δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες.
Χαρακτήρισε επικίνδυνη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία την άποψη περί σύγκρουσης των πολιτισμών, και λάθος μηνύματα της κυβέρνησης τις δηλώσεις για το «αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και πως «οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες δεν αντιμετώπιζεται με στολές παραλλαγής και προσέθεσε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την αρχή, ενώ μίλησε για άθλιες συνθήκες στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη.
«Είναι δυνατόν ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας να είναι κλειστός Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά.
Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.
Για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στη Ελλάδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά το τι αστυνομία χρειάζεται και πώς θα είναι οργανωμένη. Επίσης υπέδειξε την ανάγκη να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Θεοδωράκης: Μείγμα αριστερού λαϊκισμού με λίγη στολή παραλλαγής
«Στα χρόνια των άλλων μνημονίων χτίζατε πάνω στην ανασφάλεια και στον φόβο. Ήταν τα πολιτικά σας όπλα. Μιλούσατε για επιδημία αυτοκτονιών και τροφοδοτούσατε με ανασφάλεια την ανασφάλεια. Δημιουργήσατε συνθήκες συλλογικού πένθους και τώρα αποστρέφετε τα μάτια σας από την πραγματικότητα και τα παρουσιάζετε όλα ιδανικά» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή, για θέματα ασφάλειας.
«Η πολιτική σας είναι ένα μείγμα αριστερού λαϊκισμού με λίγη στολή παραλλαγής και εξουσιομανίας. Ο αριστερός λαϊκισμός σας, παρά τη στολή παραλλαγής, γεννά νέες ανασφάλειες» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη σημερινή ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Την ανασφάλεια μπροστά στους νέους φόρους, την ανασφάλεια των επτά στους δέκα που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, την ανασφάλεια των 450 νέων ανέργων της Ηλεκτρονικής Αθηνών, την ανασφάλεια του 62% του κόσμου που πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαπλοκής θα αυξηθεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, του 75% των Ελλήνων που φοβούνται ότι η ελλιπής διαχείριση του μεταναστευτικού θα αυξήσει τη ρατσιστική βία, την ανασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που θα φτάσουν να πληρώνουν εισφορές και φόρους από 46 έως 55% του εισοδήματος τους, την ανασφάλεια των 540.000 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, των 10.000 επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, του 35άρη που ζει ακόμη με τους γονείς του ή του πτυχιούχου που δουλεύει delivery με 350 ευρώ το μήνα και φυσικά την ανασφάλεια μπροστά στο νέο ασφαλιστικό που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά:«Με την πρότασή σας για το ασφαλιστικό προστατεύετε τους πρώην βουλευτές, τους πρώην δημάρχους και τους πρώην περιφερειάρχες. Γιατί και στη δική σας δημοκρατία υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι από τους ίσους».
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την αποκάλυψη που έκανε για τις «σπατάλες στο όνομα του προσφυγικού» και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Άμυνας νοίκιασε- χωρίς διαγωνισμό- και μόνο για φιλοξενία, χωρίς φαγητό, ένα κάμπινγκ στο Λιτόχωρο Πιερίας για να φέρει μετανάστες έναντι 9,5 ευρώ το άτομο, όταν το καλοκαίρι το ίδιο κάμπινγκ ζητάει 4 ευρώ το άτομο. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει, επιτέλους, απαντήσεις για όλα αυτά που αποκαλύπτονται, όπως και για το hot spot της Χίου.
Επίσης, αναφέρθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας: «Αφήσατε τους καταυλισμούς στο έλεος της μαφίας. Της συριακής και της αφγανικής. Γιατί δεν ρωτάτε τους λιμενικούς να σας πουν για το τι βλέπουν κάθε βράδυ στο λιμάνι; Και τους φαντάρους τι βλέπουν στο Σχιστό. Μαύρα τζιπ και σκηνές που δεν φιλοξενούν πρόσφυγες, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες έναντι 5 ευρώ;».
Για το ζήτημα της ασφάλειας, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Ασφαλής είναι μία χώρα όταν εσείς, οι υπουργοί σας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι βουλευτές κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια στους δρόμους. Όταν όλοι θέλουν φρουρές, και νέες φρουρές, αυτό σημαίνει ότι εσείς είστε ασφαλείς αλλά η χώρα και ο απλός πολίτης ζει στην ανασφάλεια».
Καμμένος: Η Ελλάδα θεωρείται ο ασφαλέστερος προορισμός στην ΕΕ
«Η Ελλάδα θεωρείται ως ο ασφαλέστερος προορισμός στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλο το χρόνο που γίνεται η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, λίγο πριν την τουριστική περίοδο.
«Η Ελλάδα λόγω των μεγάλων προσπαθειών των ελληνικών αρχών ασφαλείας θεωρείται από τις πιο ασφαλής χώρες. Αναμένεται ότι αυτοί που θα έρθουν ως τουρίστες θα το κάνουν γιατί αισθάνονται ασφάλεια. Το μόνο που καταφέρνουμε λοιπόν σήμερα είναι να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της χώρας μας, εργαλεία να παρερμηνεύσουν τη συζήτηση», τόνισε ο κ. Καμένος.
Ο κ. Καμένος, υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε μια χώρα πλημμυρισμένη από μετανάστες και πρόσφυγες, όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ δείχνοντας εικόνες από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, επικαλούμενος ταυτόχρονα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
«Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι γύρω στους 50.000. Το 2001 με απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ οι αλλοδαποί ήταν 797.093, δηλαδή το 6,97% του πληθυσμού, ενώ με τους μη καταγεγραμμένους ξεπερνούσαν τις 800.000. Το 2011 ήταν 911.929 οι αλλοδαποί, το 2014 είχαμε 1.208.000 και το 2015 δεν υπάρχει καταγραφή πέραν των 52.183», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ, αντέτεινε ότι ξέχασαν τις εικόνες που υπήρχαν στον Άγιο Παντελεήμονα όταν ήταν κυβέρνηση.
«Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τότε δεν υπήρχε καταγραφή αυτών που έμπαιναν στη χώρα μας. Τώρα δεν υπάρχει κανένας αλλοδαπός που να μην είναι καταγεγραμμένος, γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να προωθηθούν σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Καμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επιτέθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα όσα ανέφερε περί των άκρων και του περιθωρίου, και αντέτεινε ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του Μάκη Βορίδη.
«Αυτά τα έλεγε ο κ. Βορίδης ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε πει ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα. Είναι θλιβερό ότι πέραν του ότι διατηρείτε στους κόλπους της ΝΔ τον κ. Βορίδη, δέχεστε τη λογική που βάζει τα άκρα να κάνουν κουμάντο στον πολιτικό στίβο της χώρας. Τα λοστάρια και οι μολότοφ έχουν ακριβώς την ίδια σημασία με τα τσεκούρια που κράταγε ο κ. Βορίδης. Εγώ είμαι κατά και των λοσταριών και των μολότοφ. Όταν όμως μιλάμε με λογική τσεκουριών θα εμφανιστούν και οι μολότοφ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Καμένος δήλωσε, ακόμα, ότι μόνο με απόφαση της Βουλής θα μπορούσαν οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν περαιτέρω εμπλοκή στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.
Παράλληλα, επέκρινε στελέχη της ΝΔ που καταφέρονται εναντίον της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην εφαρμόστηκε κατά 100%, ωστόσο -όπως υπογράμμισε- βοήθησε στο να μειωθεί σημαντικά και να πέσει κάτω από το 10% η ροή εισόδου των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.
Επίσης, απέρριψε ισχυρισμούς που συνδέουν το προσφυγικό με την τρομοκρατία στη χώρα, όταν -όπως είπε- η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός της Μεσογείου, ενώ τόνισε ότι όσοι τρομοκράτες έχουν συλληφθεί, είναι πολίτες πρώτης και δεύτερης γενιάς με ταυτότητες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Να βελτιώσουμε; ναι, την ασφάλεια. Όχι όμως να παρουσιάζουμε τη χώρα μας ως Καμπούλ», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Ταυτόχρονα εμφανίστηκε θετικός στη πρόταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Καλώς ήρθατε στις απόψεις μας, και ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Όμως δεν γίνεται αυτό δημιουργώντας κατάσταση ανασφάλειας στη χώρα. Είναι κομβικό σημείο να ξεκαθαρίσει η ΝΔ αν θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Σας καλούμε να πάρετε εθνική θέση».
Λεβέντης: Δε φταίνε οι δανειστές για τους φόρους, φταίει η κυβέρνηση
Κριτική εφ' όλης της ύλης, στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, άσκησε κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Μου ζητάτε να τοποθετηθώ για την ασφάλεια, αλλά το θέμα μού φαίνεται λίγο αστείο, τη στιγμή που οι πολίτες αναρωτιούνται τι θα γίνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό- και είναι πανικόβλητοι», είπε ο κ. Λεβέντης.
Συνεχίζοντας καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ενημέρωσης και αδιαφάνεια, και ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση πολιτικών αρχηγών πριν να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τα νομοσχέδια, για τις συντάξεις και το φορολογικό, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απήντησε ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει τέτοια συνάντηση χωρίς να γίνει σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό.
Για τους φόρους, είπε ότι δεν ευθύνονται οι δανειστές, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις και έτσι δίνουμε την εντύπωση αναξιόπιστου κράτους.
«Η αναξιοπιστία οφείλεται στην πρακτική που ακολουθείτε. Όταν είναι να πάρουμε μια δόση, ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο για τα μάτια του κόσμου, και μετά το ξεχνάμε», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ζήτησε εκ νέου την επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ στις διπλές και τριπλές συντάξεις, και να μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις των βουλευτών.
Καταλήγοντας, επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση υποστηριζόμενη από 250 βουλευτές, τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει συνεργασίες με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι λόγω της στάσης του αυτής, έχει αποκλειστεί από τα κανάλια.
«Σήκωσα επί 35 χρόνια το βάρος του αγώνα εναντίον του δικομματισμού και υπέρ της εφαρμογής της απλής αναλογικής και δεν θα πάρω μέρος σήμερα σε συγκολλήσεις», είπε ο κ. Λεβέντης και εκτίμησε ότι η Ένωση Κεντρώων έχει την υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων και στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα.