Τι συμβαίνει με τα σενάρια περί παραίτησης Τσακαλώτου

Αν και τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες επισήμως διαψεύδονται, φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο

“Φουντώνουν” τα σενάρια περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως αντίδραση στα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι Θεσμοί για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα σενάρια αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά το “μανιφέστο” της “ομάδα των 53”, στην οποία πρόσκειται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και τα δημοσιεύματα περί απειλής παραίτησης Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Αν και από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια αυτά απορρίπτονται, με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως “δεν τίθεται τέτοιο θέμα στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης”, πίσω από το ενδεχόμενο που διακινείται τις τελευταίες ώρες στον ηλεκτρονικό Τύπο υπάρχει έντονο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, το θέμα όντως έχει τεθεί από την πλευρά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στους εκπροσώπους των Θεσμών, στο φόντο των πρόσθετων μέτρων που εμφανίζονται να ζητούν, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 2015. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η απειλή παραίτησης δεν είχε επ' ουδενί ως αποδέκτη την κυβέρνηση, αλλά την πλευρά των δανειστών.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών χαρτιών του οικονομικού επιτελείου, που προσδοκά στην άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ως το Eurogroup της Παρασκευής.

Το θέμα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου.