Στο “κόκκινο” η ένταση στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Τσίπρας-Καμμένος εναντίον ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντιον Τσίπρα-Καμμένου

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.

Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.

Τσίπρας: Παίρνετε τη θέση των δανειστών

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει το μέρος των δανειστών. “Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα WikiLeaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να παίρνετε τη θέση των δανειστών”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό, αλλά τις θέσεις τρίτων, σχολιάζοντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη χώρα. “Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως”, είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε να δώσει εξηγήσεις “τι εννοεί όταν λέει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας, για τα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Αναφερόμενος στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αναρωτήθηκε |ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα ταμεία; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;”.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ. “Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά”, είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε “διαχρονικό” το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ έλαβε 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση, από το 1999 έως σήμερα, το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα, είπε ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας”, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: “Εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός”.

Μητσοτάκης: Κάνατε την Ελλάδα Banana Republic

“Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται”.

Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο λέγοντας: “Δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας”.

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και διευκρίνισε ότι διαφωνεί και με τη συγκυρία που έρχεται το θέμα, αλλά και για τον περιορισμένο χρόνο, καθώς και για την συσχέτιση των δύο θεμάτων που είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

“Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας”, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: “Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε: “Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος”. Και προσέθεσε: “Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας, κάντε το ίδιο κι εσείς”.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δάνεια προς τα ΜΜΕ είναι επιχειρηματικά δάνεια που εμπίπτουν στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συσχετισμός των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι εκτός λογικής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, σημείωσε και απέδωσε την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στη δημιουργία εντυπώσεων και στην προσπάθεια να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη μέχρι τις φαβέλες στο λιμάνι του Πειραιά.

“Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας. Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ”.

“Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε, αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μιχαλολιάκος: Τα χρέη δεν πρόκειται να ξεχρεωθούν

“Τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες, δεν πρόκειται να ξεχρεωθούν, όσες εξεταστικές επιτροπές και αν γίνουν”, εκτίμησε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής και ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα στα οικονομικά όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

“Όλα τα κόμματα έχουν δανειστεί από τις τράπεζες”, εκτός από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων που μπήκαν στο Κοινοβούλιο το 2015, οπότε δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και τη Χρυσή Αυγή η οποία μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2012 και επέλεξε να μην δανειστεί”, είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης στο κόμμα του.

Αναφερόμενος στις οφειλές των επιχειρηματικών ομίλων που είναι ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υποστήριξε ότι ξεπερνούν τα 808 εκατ. ευρώ, “ποσό διπλάσιο από το τίμημα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά και πολλαπλάσιο από το ποσό που εισπράχθηκε από την πώληση των αεροδρομίων της χώρας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα την διάταξη νόμου που απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες τα στελέχη των τραπεζών που έδωσαν αυτά τα δάνεια και ζήτησε ο έλεγχος για τα ΜΜΕ να περιλάβει και τις “παράλληλες εργολαβίες”, όπως τις χαρακτήρισε.

Γεννηματά: Η χώρα βυθίζεται, κι εσείς το βιολί σας

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι παίζει ξανά το έργο της διαπλοκής και της λάσπης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί, όπως είπε, “τίποτα δεν φοβάται και τίποτα δεν έχει να κρύψει”.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι σφυρίζει αδιάφορα και σιωπά στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει χωρίς αστερίσκους θέματα της οικονομίας.

“Η χώρα βυθίζεται και εσείς συνεχίζετε το βιολί σας. Παίζετε ξανά το έργο της διαπλοκής, της λάσπης και της κοκορομαχίας. Δεν θα σας σώσει όμως καμία λάσπη, κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η πραγματικότητα είμαι αμείλικτη και δεν συμψηφίζεται ούτε με το λαϊκισμό ούτε με τη ρητορική ούτε με τα νταηλίκια. Δεν σας σώζει τίποτα από την κατακραυγή του ελληνικού λαού. Είστε μια κυβέρνηση που ψάχνετε να βρείτε ένα κρυψώνα να κρύψετε τα ψέματα και τις κοροϊδίες σας”, υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την Εξεταστική η κ. Γεννηματά ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αν θέλετε Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια, εμείς θα την στηρίξουμε γιατί δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να κρύψουμε. Εμείς ανοίξαμε πρώτοι τα θέματα της διαφάνειας των κομμάτων. Εσείς έρχεστε με καθυστέρηση δεύτερος”.

“Αυτή η Εξεταστική θα ασχοληθεί με θέματα που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια. Πρέπει να δίνουμε καθαρές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι “υπήρξαν κάκιστα υπερδανεισμοί”, όμως, όπως είπε, “αφορούσαν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ανέθεσε τη διερεύνηση των οικονομικών του στις έξι μεγαλύτερες εταιρίες ορκωτών λογιστών της χώρας και το πόρισμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη εδώ και 23 μήνες. Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε τους Έλληνες στα μάτια, να τους πούμε ότι περιορίσαμε τα έξοδα μας κατά 96%. Ας κοιταχθούν στα μάτια όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο. Καθαρές κουβέντες. Προκαλώ όλα τα κόμματα να κάνουν το ίδιο, να διατάξουν εσωτερικό έλεγχο με αξιόπιστες εταιρίες και να δώσουν το πόρισμα στη δικαιοσύνη και τότε ελάτε να συγκριθούμε”, τόνισε.

Καραθανασόπουλος: Γιατί μόνο τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ;

“Η κυβέρνηση αντί να κάνει συζήτηση για τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται επιχειρεί να αλλάξει τα θέματα της συζήτησης”, υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και απέδωσε τη διαφθορά στον “παρασιτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος”.

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση περιορίζεται στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ και όχι στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων και ανέφερε ότι τα 40 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων είναι επιχειρηματικά.

Κατηγόρησε τέλος τα ιδιωτικά και τα κρατικά ΜΜΕ ότι “συκοφαντούν συστηματικά οποιαδήποτε λογική διευκολύνει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων”,

Θεοδωράκης: Φέρτε στοιχεία και πάψτε να λαϊκίζετε

Για “προσχηματικές πρωτοβουλίες” που μόνο στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα “να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις πολιτικής-μίντια-τραπεζών, οι οποίες επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία και νοθεύουν την ενημέρωση”, επισημαίνοντας πως ο αμαρτωλός εναγκαλισμός πολιτικής -μίντια-τραπεζών έχει χαράξει την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη. “Τράπεζες που βοηθούν ΜΜΕ, ΜΜΕ που βοηθούν πολιτικούς, πολιτικοί που βοηθούν τραπεζίτες”, προσέθεσε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να “βγάζει μπροστά αρχετυπικούς μπαμπούλες” και να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία, προσθέτοντας: “κι όχι μόνο τα στοιχεία για τους μη συνεργάσιμους”.

“Φέρτε στοιχεία κι αφήστε τις μπαταριές. Σταματήσετε την επέλαση του νέου κομματισμού και του αυταρχισμού στη Δικαιοσύνη, πάψτε να λαϊκίζετε για τη δήθεν ηθική σας ανωτερότητα. Αυτά διαιωνίζουν την ατιμωρησία και εκτρέφουν το λαϊκισμό”, είπε ο κ. Θεοδωράκης, ζητώντας διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες καθώς και διαφάνεια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, και στην κρατική διαφήμιση.

Όπως ωστόσο είπε, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, δε θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως κατακτητές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, καθώς τόνισε ότι το κομματικό κράτος του χθες, το κομματικό κράτος του σήμερα, είναι αυτό που γεννά και θα συνεχίσει να γεννά αμαρτωλά τρίγωνα και αμαρτωλές χρηματοδοτήσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε μεταξύ άλλων να ορίζει το κράτος με σαφήνεια το ποσό που δικαιούται κάθε κόμμα, κάθε έτος, και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων της χρηματοδότησης, αιτιολογώντας πως αν το κόμμα δε γνωρίζει πότε θα πάρει τα χρήματα που προορίζονται γι' αυτό δεν μπορεί να κάνει μια στοιχειώδη πρόβλεψη για τα έξοδά του.

Καμμένος: Ο λαός πρέπει να μάθει ποιοι νταβατζήδες ήλεγξαν τη μεταπολίτευση

“Η αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ”, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, και τόνισε ότι “αν υπάρχουν κόμματα που έχουν μετανοήσει, οφείλουν να φέρουν τα στοιχεία στην Επιτροπή”.

“Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι νταβατζήδες που ήλεγξαν τη μεταπολίτευση”, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε ότι “δεν κάνουμε πίσω, ούτε στις υποθέσεις των μέσων ενημέρωσης που απειλούν την εκάστοτε εξουσία”.

Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έλαβαν συνολικά το ποσόν των 1,2 δισ. ευρώ από δάνεια και κρατικές χορηγήσεις και υποστήριξε ότι για τα ποσά αυτά δεν υπάρχουν παραστατικά και ότι ουδέποτε οι βουλευτές των κομμάτων ενημερώθηκαν για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά.

Για τον Σταύρο Παπασταύρου, είπε ότι δεν είναι πολιτικό στέλεχος αλλά βρίσκεται σε όλες τις λίστες, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον κ. Βενιζέλο, είπε ότι, “προχθές που ο κ. Βενιζέλος με αποκάλεσε αλητάμπουρα, έψαξα να βρω μετοχολόγιο της MARFIN και βρήκα τέσσερα συγγενικά πρόσωπα του κ. Βενιζέλου κύριους μετόχους και το όνομα Παπασταύρου”.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας ότι όσοι βρεθούν ένοχοι θα πάνε στο ειδικό δικαστήριο, και τόνισε με έμφαση ότι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Λεβέντης: Ασχοληθείτε με τη χώρα, όχι με κυνήγι μαγισσών

Ένα δεύτερο μέρος του σόου, μετά το πρώτο που έδωσαν, όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα της δικαιοσύνης, χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης, παρότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση, ωστόσο αμφισβήτησε ότι θα βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα ή στοιχεία από την Εξεταστική, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος για τον οποίο δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο, αφού μπορεί με την υπάρχουσα νομοθεσία και αν υπάρχει θέληση, “να ελεγχθεί και να παταχθεί η ατιμία και η κλεψιά”.

“Τα δάνεια των κομμάτων δεν είναι ίδιο θέμα με τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης. Το ένα αφορά τη δημόσια ζωή και το άλλο ποινικό αδίκημα για τυχόν μεσολάβηση κομμάτων για να πάρουν κάποιοι δάνεια. Τζάμπα θα δουλέψει η Εξεταστική Επιτροπή. Κάθε κόμμα θα βγάλει τη δική του πραγματογνωμοσύνη. Αυτή η Βουλή θα χαζεύει όταν τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια”, ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: “Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να ασχοληθεί με τη χώρα και όχι με κυνήγι μαγισσών. Όταν τελειώσει η Εξεταστική και αφού πέσουν πυροτεχνήματα στο γάμο του καραγκιόζη, θα καταλήξουμε στο ότι έγινε - έγινε, πάμε παρακάτω”.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στη κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο ΔΝΤ και στις δηλώσεις στελεχών της ότι δεν το χρειάζεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι “όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς αυτό, μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα, δεν μπορεί να βγει στις αγορές”.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή ενώ ανέφερε ότι βάσει πληροφοριών που έχει, “η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν αποφασίσει να δώσουν πετσοκομμένη βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία θα είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ”.

Εκτίμησε δε, ότι θα γίνουν εκλογές Οκτώβριο με Νοέμβριο, καθώς όπως είπε “ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πρόσωπο να φέρει προς ψήφιση ένα 4ο μνημόνιο”.

Τέλος ο κ. Λεβέντης, επανέλαβε τις προτάσεις του για περικοπή μισθού και συντάξεων βουλευτών, αλλά και την καθιέρωση απλής αναλογικής λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: “Πρέπει να υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Εσείς στην αριστερά θα ντρέπεστε που δεν εφαρμόσατε απλή αναλογική, όταν θα καταλάβετε ότι πέρασε από τα χέρια σας χρυσός και δεν τον πιάσατε”.