Πώς απαντά ο πρωθυπουργός στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ που χαρακτηρίζει "ανοησίες" τα περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος
Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή-απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ “να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου”.
Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή “ανοησία”, είπε ο πρωθυπουργός. “Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ”, συμπλήρωσε.
“Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του 1/4 του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας”, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, μεταφέροντας το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, είπε ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου και έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός".
Όπως μάλιστα σχολίασε, το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, "έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους". Πρόσθεσε ότι "ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, προσώρας, φαίνεται να επιτυγχάνει", υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι "δεν είναι δυνατόν όμως να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους".
Επεσήμανε ακόμα ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, ότι "η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου".
"Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι "η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου".
"Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ΔΝΤ με ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, αλλά και στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Είπε ότι με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η ΝΔ με "πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει και ο κ. Μητσοτάκης".
"Η βαθιά επιθυμία τους να ξαναγυρίσουν στο παλιό καθεστώς, τους οδηγεί στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία" είπε ο κ. Τσίπρας.
Τηλεφωνικές επαφές με Ολάντ-Μπάιντεν
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την συνομιλία τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.
Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.
Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.
Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.