Επιχείρηση “αφοπλίστε τον Τόμσεν” από Τσίπρα και Τσακαλώτο

Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς Οικονομικών για τη διεθνοποίηση της αποκάλυψης του WikiLeaks

Μπαράζ επαφών για τη διεθνοποίηση του ζητήματος που εχει ανακύψει μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks γύρω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 35 λεπτών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησαν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου, ενώ συζητήθηκε και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, καθώς και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι τους τάχθηκαν υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων του Απριλίου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δε θέλει να κινεί τα νήματα της διαπραγμάτευσης από πλευράς ΔΝΤ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, για τον οποίο σχολιάζουν ότι δεν είναι αξιόπιστος και επιχειρεί να τορπιλίσει την όποια συμφωνία. Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα κριθεί στην εαρινή σύσκεψη του ΔΝΤ στις 12 Απριλίου, η Αθήνα επιδιώκει να “αφοπλίσει” τον Πόουλ Τόμσεν.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη για το προσφυγικό, και κυρίως την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, με τη συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Τόσκα, Νίκου Παππά, Θοδωρή Δρίτσα και Δημήτρη Βίτσα. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί πλήρως λειτουργικό το λιμάνι το Πάσχα.