“Σεισμός” από την αποκάλυψη του WikiLeaks – Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Να ξεκαθαρίσει την επίσημη θέση του ΔΝΤ ζητά ο πρωθυπουργός από τη διευθύντρια του Ταμείου

“Σεισμό” προκαλεί η διαρροή του WikiLeaks που αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ ανώτατων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την οποία φαίνεται να υπάρχει σχέδιο πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση να πιεστεί και να αναγκαστεί να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Διαβάστε: Στο Wikileaks συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα

Από τη συνομιλία αυτή, ανάμεσα στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, προκύπτει ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να απειλήσει τη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει το κουαρτέτο των Θεσμών αν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε άλλο σημείο ο Τόμσεν λέει "Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται" ενώ η Βελκουλέσκου επισημαίνει ότι η Ελλάδα "υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση, όσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις".

Ο Τόμσεν λέει ότι "η Ελλάδα δεν πλησιάζει καν στο να αποδεχτεί τα μέτρα μας" ενώ η Βελκουλέσκου θεωρεί ότι αυτό γίνεται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πιεστεί αρκετά και επειδή ξέρει η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί.

Αυτό που ουσιαστικά προτείνει το Ταμείο είναι η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να τελειώνουν τα λεφτά και να είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος, προκειμένου να υποχρεωθεί να πάρει τα μέτρα όπως τα θέλει το ΔΝΤ.

Έτσι, η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα για το Brexit και οι Ευρωπαίοι να καθυστερούν, αφού δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Η αποκάλυψη του WikiLeaks προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με την Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει πως “η ελληνική κυβέρνηση περιμένει εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, αποφασίστηκε να σταλεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή προσωπικά στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Όμως, τονίζει, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζονται από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks.

Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από την Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει επίσημα τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν δηλαδή τα όσα αναφέρονται στους διαλόγους που αποκαλύπτει το WikiLeaks αποτελούν επίσημες θέσεις του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ως τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία που προκύπτουν από τους διαλόγους των στελεχών του Ταμείου επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτον, αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Ως προς τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν και στα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!

TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.

ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.

Και τέλος,

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

“Ουδέν σχόλιο” από το ΔΝΤ

“Σιγή ιχθύος” τηρεί μέχρι στιγμής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τη διαρροή του WikiLeaks.

"Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις", αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του, η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, η ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

"Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σ.σ. του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί", αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του.