“Από το κείμενο της αναφοράς της κ. Τσατάνη αποδεικνύεται ότι ήταν μια ερασιτεχνική προσπάθεια να με σπιλώσουν”, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης
Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στην οποία, μετά από αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ. καθώς και βουλευτών της ΝΔ, είχε κληθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με καταγγελίες περί παρεμβάσεων στα θέματα της Δικαιοσύνης.
Αφορμή για την αντιπολίτευση να καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στάθηκε η αναφορά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη κατά του τελευταίου για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε τόσο την επίθεση που δέχτηκε από την κ. Τσατάνη όσο και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο θέμα των προαγωγών δικαστικών “μνημείο υποκρισίας, ανακρίβειας και ψευδολογίας”.
“Από το κείμενο της αναφοράς της κ. Τσατάνη αποδεικνύεται ότι ήταν μια ερασιτεχνική προσπάθεια να με σπιλώσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε μνημείο υποκρισίας και όσα αναφέρονται περί πρωτόγνωρης παρέμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις προαγωγές των δικαστών, απορρίπτοντας σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
Στις επίμονες ερωτήσεις, τόσο του Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συναντηθεί και να συνομιλήσει στο γραφείο του με την κ. Τσατάνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ότι έδωσε μια φιλική νομική συμβουλή σε μια φιλική συζήτηση. “Πάνω απ' όλα είμαι άνθρωπος. Θέλω να παραμείνω άνθρωπος και δεν με ενδιέφερε να προστατέψω τον εαυτό μου”, είπε.
Ακόμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν σημαίνει και το ανεξέλεγκτο, και ότι αν αντιληφθεί δικαστικά πραξικοπήματα θα τα καταγγείλει.
Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τσατάνη, είπε χαρακτηριστικά “γιατί εγώ δεν απάντησα σε τηλεφώνημα, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε στην κ. Τσατάνη”, και προσέθεσε: “Όταν με καλεί δικαστής και εισαγγελέας και δεν ξέρω τον λόγο, δεν θα έχω εξ αρχής αρνητική προδιάθεση και να πω στην γραμματέα μου να του κλείσει το τηλέφωνο. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει μια διάταξη ανάμεσα σε μία φιλική συζήτηση και μία δικαστική υπόθεση. Μπορεί να είναι θεμιτή η διάστιξη αφηρημένων νομικών θεμάτων για το πρακτέο μιας υπόθεσης ανάμεσα σε δύο λειτουργούς”.
Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος απέρριψε σενάρια για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου αφορούν διοικητικά θέματα, όπως η νομοθεσία, και σε καμία περίπτωση απονομή δικαιοσύνης, κρίσεις, ή πειθαρχικά. “Οι αρμοδιότητες για αυτά τα θέματα είναι πολύ περιορισμένες και ορίζονται από το Σύνταγμα”, είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αίτημα της κ. Τσατάνη να εξαιρεθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από τον πειθαρχικό έλεγχο που της έχει ασκηθεί, είπε ότι έχει λάβει την επιστολή, δεν έχει εκτιμήσει όμως ακόμα το περιεχόμενο της.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στην Επιτροπή Θεσμών, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επικαλέστηκε ισχυρισμούς περί σχέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
Έντονα αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος, που έκανε λόγο για “γελοιότητες” και για “ευκολία” κάποιων να υιοθετούν το περιεχόμενο της επιστολής του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά, που τον παρουσιάζει να παρεμβαίνει στο παρελθόν υπέρ του κ. Βγενόπουλου.
Ταυτόχρονα, απέδωσε την κίνηση του κ. Σηφουνάκη σε προσπάθεια μέρους του ΠΑΣΟΚ να συνδιαλλαγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον κατηγόρησε ότι προσφέρει υπηρεσίες στον Αλέξη Τσίπρα.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς δεν κατάφεραν να πάρουν τον λόγο και να κάνουν ερωτήσεις βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.