"Ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας" το κλείσιμο των συνόρων και η κατάσταση στην Ειδομένη, τονίζει ο πρωθυπουργός
Σε μία “αξιόπιστη συμφωνία”, η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.
“Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.
Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις “δύσκολες συνθήκες”, ειδικότερα όσον αφορά στα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.
Καλά νέα από την τριμερή
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκησε 45 λεπτά.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Στο τέλος της "συνάντησης εργασίας", το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια "εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα".
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά "πλήρης σύγκλιση απόψεων" ανάμεσα στους τρεις ηγέτες.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
- Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
- Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
- Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Ο διττός στόχος της συμφωνίας
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι διττός: η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.