"Είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους", τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού
Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του απηύθυνε κάλεσμα στους ευρωπαϊκούς λαούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και από στελέχη του κόμματός του, περιηγήθηκε στο Κέντρο και συζήτησε με τους πρόσφυγες. Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού συνεχάρη τα στελέχη του στρατού που φροντίζουν για τις υποδομές του Κέντρου όπως και τα στελέχη των ΜΚΟ για την προσφορά τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψής του είπε πως «οι Έλληνες κάνουν το χρέος τους. Το θέμα είναι να κάνουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης το χρέος τους γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις. Είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Επισήμανε δε πως «προς το παρόν βέβαια τις ευθύνες τις έχουν αναλάβει η Μαρία, ο Κώστας, ο Σάκης, η Νανά - οι εθελοντές. Δυστυχώς νομίζω ότι το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού όλων των υπηρεσιών από το κράτος παραμένει. Δεν είναι η στιγμή να πούμε λεπτομέρειες εδώ μπροστά στους πρόσφυγες αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός. Παρ' όλα αυτά, τα παιδιά - οι εθελοντές, προσπαθούν και τα έχουν καταφέρει σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση κάποιων προσφύγων και κάποιων μεταναστών. Για να τους καλύψουμε όλους χρειάζεται όμως μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια».
Ο πρόεδρος του Ποταμιού πρόσθεσε πως «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες πολύ προσωρινές και θέλω να ξέρω αν αυτό θα είναι για εβδομάδες ή για μήνες, γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στη Συρία καθώς πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν την ασφάλειά τους. Υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και θα ήθελα να τις πω: Η πρώτη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κάποια στιγμή να γυρίσουν στη Συρία αλλά θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός και μια ελάχιστη ασφάλεια για τις οικογένειές τους. Δεν έρχονται στην Ευρώπη για να μείνουν μόνιμα. Και η δεύτερη είναι ότι θέλουμε μια απάντηση από τις μεγάλες χώρες -όπως η Γερμανία που φάνηκε στην αρχή να τους κλείνει το μάτι και να τους λέει ελάτε στην Ευρώπη- πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Και αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «από τον υπεύθυνο του στρατοπέδου να κάνει μια λίστα των δεξιοτήτων που έχουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα Διαβατά -μπορεί να έχει ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, δασκάλους- για να δούμε πώς μπορούμε να τους απασχολήσουμε για να έχουν μια δημιουργική απασχόληση και να πληρώνονται φυσικά αλλά και να εξυπηρετούν ανάγκες του δήμου».
Ο προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Σάκης Παπαθεμελής, ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του Ποταμιού, ανέφερε πως «η χώρα χρειάζεται μόνιμες δομές φιλοξενίας και ένα συμπαγές συντονιστικό κέντρο καθότι οι πρόσφυγες θα μείνουν εδώ για μήνες και οι προσπάθειες των εθελοντών όσο φιλότιμες και αν είναι δεν αρκούν».