Ειδικό… υπερυπουργείο για τους πρόσφυγες, με συντονιστή τον Βίτσα

Δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων

Στην δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων προχώρησε η κυβέρνηση. Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας, και το Μακεδονίας - Θράκης ενώ σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. 

Πολιτικός συντονιστής ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος στην πρώτη ενημέρωση σήμερα, εξήγησε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, αυτή την στιγμή ενεργοποιείται η δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, με την δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, άλλες 15.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων θα διαμορφωθούν ως την άλλη εβδομάδα, σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».

Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας, από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις».

Ημερομηνία - ορόσημο, θα αποτελέσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. «Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα αναπροσαρμοστεί όλη μας η τακτική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στοιχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

 Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης φιλοξενούνταν:

- 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots,

- 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο),

- 720 στον Ελαιώνα και

- 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό.

- Στην Ειδομένη η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονταν 10.000 άτομα και στον Πειραιά 1.800 άτομα.

- Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

Για τη σίτιση των προσφύγων σήμερα διανεμήθηκαν 11.890 μερίδες φαγητού στις δομές προσωρινής φιλοξενίας (Σχιστό, Ελληνικό, Διαβατά, Ελαιώνα, Κιλκίς και Λουτρά Σμοκόβου), που περιλάμβαναν πρωινό, γεύμα και δείπνο. Επίσης, δόθηκαν 1.500 μερίδες στο λιμάνι του Πειραιά.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1.140 κρατούμενοι βρίσκονται στα 11 κέντρα κράτησης στην Κόρινθο, τον Ταύρο, το Παρανέστι, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, την Αμυγδαλέζα, τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.