“Έχουμε μία κακή κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται τον παλμό του κόσμου και ο πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί τις ευθύνες του. Έχουμε μία εικόνα όχι καλή με αφορμή το προσφυγικό. Αν πάμε σε εκλογές, αυτό θα είναι η ταφόπλακα της οικονομίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων από το Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Επεσήμανε, μάλιστα, πως είναι δύσκολο να εμπιστευτεί τον Αλέξη Τσίπρα και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, “προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις αδυναμίες του ίδιου και της κυβέρνησής του”.
Μιλώντας σε δεκάδες φίλους και μέλη του κόμματος του, ο κ. Θεοδωράκης ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα και τις εξελίξεις στην οικονομία, ενώ έκανε λόγο για αναζήτηση απ’ αυτή τη Βουλή μίας άλλης κυβέρνησης. “Αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μία άλλη κυβέρνηση. Εμείς δεν πιστεύουμε στις οικουμενικές κυβερνήσεις για το λόγο ότι αν είναι όλοι μέσα στην κυβέρνηση κανείς δεν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Όλοι θα προσπαθούν να διασώσουν τον εαυτό τους. Πιστεύουμε όμως σε μία κυβέρνηση ικανών πολιτικών που θα έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μία χάρτα για τη χώρα, για τα επόμενα δύο τρία χρόνια, και μία τέτοια κυβέρνηση αν μας ζητηθεί εμείς θα τη στηρίξουμε. Όχι με την έννοια να γίνουμε εμείς υπουργοί, αλλά να στηρίξουμε μία κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας”, σημείωσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως “όλα τα κάνουμε γρήγορα και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούμε σε λίγο διάστημα το δεύτερο συνέδριο μας, θέτουμε τους άξονες της πολιτικής μας και επιθυμούμε να παραμείνουμε η πολιτική δύναμη-ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων και των εξελίξεων”. “Έχουμε την επίγνωση ότι στις εκλογές δεν πήγαμε καλά, αλλά την ίδια ώρα όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως το Ποτάμι είναι γεμάτο με προτάσεις και λύσεις, και επιθυμούμε να συνεχιστεί το ότι εμείς προτείνουμε και οι άλλοι συζητάνε”, προσέθεσε.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, δεν διαπραγματεύεται, αλλά κυρίως συζητά με τους εταίρους μας το τι πρέπει να κάνει. “Φοβάμαι πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το πού θέλει να πάει τη χώρα”, συμπλήρωσε. “Με τον χρόνο έχουν προστεθεί καινούργιες αδυναμίες στον πρωθυπουργό και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αδυνατεί να πιστέψει πως ο πρωθυπουργός μπορεί να προσδιορίσει τους στόχους της χώρας, να τους κυνηγήσει και να τους πετύχει”, είπε ο κ. Θεοδωράκης. Προσέθεσε πως ο κ. Τσίπρας ρισκάρει πολλά και υποστήριξε πως όσα ρισκάρει δεν είναι δικά του, αλλά είναι του ελληνικού λαού.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε πως πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας ως αστείο το ότι κάποιοι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση αφήνουν τέτοιο υπονοούμενο. “Νομίζω πως θα είναι μία ταφόπλακα για την οικονομία το να προσφύγει η χώρα πάλι σε εκλογές”, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ένα άδικο ασφαλιστικό, με κάποιους που έδιναν λίγες εισφορές και λάμβαναν μεγάλες συντάξεις και άλλους που έδιναν εισφορές και δεν έπαιρναν καθόλου συντάξεις. “Πιστεύουμε ως κόμμα πως πρέπει να πάμε στο σύστημα των τριών πυλώνων, σύστημα που ακολουθεί η σύγχρονη Ευρώπη. Η κυβέρνηση όμως ενώ δεν τολμάει, προσπαθεί την ίδια ώρα να βελτιώσει το παλιό κακό σύστημα, κάνοντας παράλληλα ένα σπουδαίο λάθος. Φοβάται, δηλαδή, να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που μέχρι χθες τους έταζε λαγούς με πετραχήλια. Η κυβέρνηση πρέπει να συνομιλήσει με όλους, με τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει την άποψη πως εμείς αποφασίζουμε και ο κόσμος χειροκροτεί”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό που δεν θα καταρρεύσει μέσα σε ένα χρόνο. “Και αυτό το ασφαλιστικό δεν γίνεται με μπαλώματα. Γίνεται μόνο με σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, αφού έχει προηγηθεί ένας διεξοδικός διάλογος”, υποστήριξε και επισήμανε πως αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συναντήθηκε με τον κ. Κατρούγκαλο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι καλή. “Αυτή η χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ως μία χώρα φυλακή. Δεν γίνεται εντός της, να υπάρχουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Έχουμε δύο απόλυτες προτεραιότητες. Το να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο και επίσης το να δώσουμε μία εικόνα σοβαρής χώρας, που δίνει μεν την ευκαιρία στους προσφυγές να πάνε στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη δεν είναι η χώρα προορισμός όλων των μεταναστών όλου του κόσμου. Οι μετανάστες με ευθύνη της FRONTΕX και των ευρωπαϊκών δυνάμεων θα πρέπει να επιστρέφουν από τη χώρα που προέρχονται και εμείς θα πρέπει να ασχοληθούμε με την περίθαλψη τους”, τόνισε.