Πρόταση να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλες τις κοινωνικές ομάδες πάνω στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, απηύθυνε προς τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιστημονικών φορέων και των αγροτών, τους οποίους δέχθηκε στο γραφείο του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
“Η Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει, άμεσα, μέσα από τις διακομματικές διαδικασίες της, έναν σοβαρό, άνετο και συντεταγμένο διάλογο”, διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστικούς φορείς ο κ. Βούτσης, καλώντας τους ταυτόχρονα να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά τους, οι φορείς που παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον πρόεδρο της Βουλής συμφώνησαν στην έναρξη αυτού του διαλόγου, ζήτησαν όμως την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι από μηδενική βάση.
“Μπορεί άμεσα, αύριο-μεθαύριο, να οργανωθούν συζητήσεις μέσα στη Βουλή, επί της ουσίας, όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά και για το φορολογικό που έρχεται και για το σύνολο των νομοθετημάτων, τα οποία συμπυκνώνουν και την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αντίστοιχα και τις ανάγκες του κόσμου οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι “η Βουλή μπορεί να διασφαλίσει αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι ώστε αυτός ο διάλογος να γίνει με έναν τρόπο που κανένας δεν θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ομηρία, είτε ότι είναι στον τοίχο, είτε καθ΄ υπαγόρευση, είτε από πλευράς της κυβέρνησης, είτε από πλευράς των κοινωνικών τάξεων”.
“Αυτή τη διάθεση την έχουμε, την έχει και η κυβέρνηση εξ όσων γνωρίζω”, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι “με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, μπορεί να γίνει ένα βήμα ώστε να οργανωθούν αυτές οι συζητήσεις άμεσα, πριν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, οι οποίες εξελίσσονται, και μάλιστα σε μια ατζέντα που θέτει και άλλα ζητήματα και για τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρξει προσχώρηση σε αντιλήψεις που θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα”.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι είναι εντελώς έξω από την αντίληψη της κυβέρνησης “οι οριζόντιες περικοπές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “υπάρχει το έδαφος για τέτοιες γόνιμες συζητήσεις, παρότι, ενδεχομένως, οι διαφορές που επισημαίνονται αυτή τη στιγμή να είναι αρκετά σημαντικές”.