Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης, το νομοσχέδιο που προβλέπει κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο οποίο προβλέπεται και ο διορισμός Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Στόχος του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι “η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου”.
Επίσης, όσον αφορά τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ύστερα από σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης. Η θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα έχει θητεία πέντε ετών, ενώ προβλέπονται και 63 θέσεις προσωπικού για τη στελέχωσή της.
Όπως αναφέρεται, το νομοσχέδιο επιδιώκει την ανταπόκριση στις ανάγκες ενός συντονισμού για τον προγραμματισμό και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, τη συνεχή επιδίωξη για την αποφυγή αντιφατικών αποφάσεων και την αποτελεσματική άσκηση συνεκτικών αποφάσεων, καθώς και την εποπτεία της καλής εκτέλεσης των κυβερνητικών αποφάσεων και την ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία του κυβερνητικού έργου.