Η αντιμετώπιση του χρέους διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ και εσωκομματικά υπάρχουν ενστάσεις κυρίως για το θέμα της συμμετοχής στα κορυφαία όργανα των νεοεισερχομένων στο κόμμα. Μόνο χθες και την Κυριακή δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το ελληνικό χρέος και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Την Κυριακή ο Γ. Δραγασάκης με συνέντευξή του στο "Βήμα" έσπευσε να δηλώσει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες παρά μόνο αν προκληθεί". Κι αυτό όπως είπε δεν είναι προσωπική του άποψη, αλλά προγραμματική θέση του κόμματος.

Χθες έμμεση απάντηση στον κ. Δραγασάκη, έδωσε το Αριστερό Ρεύμα και ο Π. Λαφαζάνης μέσω της ιστοσελίδας "iskra" όπου απηχεί απόψεις του κ. Λαφαζάνη και του ρεύματος. Με ενυπόγραφο άρθρο, άλλου πάντως στελέχους γίνεται λόγος για ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ που "αναδιπλώνεται όλο και περισσότερο σε δήθεν ρεαλιστικές θέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη ριζοσπαστικότητα και εναλλακτικότητα του εγχειρήματος και μιας μελλοντικής διακυβέρνησης". Παρακάτω γίνεται άμεση αναφορά σε κάποιους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν προκληθεί".

Ενστάσεις για τα όσα έγιναν ή καλύτερα δεν έγιναν στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη διατύπωσε το Σάββατο και ο επικεφαλής της ΚΟΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ρούντι Ρινάλντι. Ο κ. Ρινάλντι, με άρθρο του στην "Εποχή" σημειώνει ότι "αντί του νέου και μεγάλου εγχειρήματος επιλέχθηκε εκ των ενόντων ο ''ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ'' ως μεγέθυνση του ΣΥΝ". Την ίδια ώρα αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "το προσδιοριστικό ''νέος'' είναι αυτό που υποτιμήθηκε περισσότερο από καθετί μέσα στη διαδικασία. Πριν και κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης. Ενώ το τελευταίο διάστημα πρέπει να γράφτηκαν περίπου 15-20 χιλιάδες νέα μέλη, σχεδόν κανένα από αυτά δεν εκλέχτηκε ως αντιπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη και λίγα παρακολούθησαν τις διαδικασίες της στο ΣΕΦ. Το ''νέο'' στοιχείο πνίγηκε από την κυριάρχηση μηχανισμών και τις αλλεπάλληλες καταμετρήσεις τους".

Η πλευρά της ηγεσίας πάντως διευκρινίζει ότι η ένταξη στο κόμμα και ο εμπλουτισμός του με "φρέσκιες" ιδέες και νέους ανθρώπους παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο.  Το Σάββατο ο Α. Τσίπρας θα ταξιδέψει σε Βραζιλία και Αργεντινή όπου και θα έχει χρήσιμες συναντήσεις όπως λένε συνεργάτες του με δεδομένο ότι η Αργεντινή έχει βρεθεί στο παρελθόν στο μάτι του κυκλώνα και ακόμη βιώνει τις συνέπειες του υψηλού της χρέους και της χρεωκοπίας, ενώ η Βραζιλία είναι μέλος του ΔΝΤ.