“Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σχέδιο και μεθοδικότητα, προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με τον Εθνικό-Κοινωνικό Διάλογο, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να ξαναγίνει αντικείμενο του δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και ουσιαστικός παράγοντας, προκειμένου η χώρα να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ”.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο, απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου, στην οποία αναφέρει ότι η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες δεν είναι σύμφωνη με το μνημόνιο.
Πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, στην οποία αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι “οι θεσμοί θα πρέπει να επανεξετάσουν την αξιολόγησή τους για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM”, μετά την ψήφιση των τροπολογιών, καθώς θεωρήθηκε ότι η νομοθέτηση από πλευράς υπουργείου θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης (και ειδικότερα, τις διατάξεις που αφορούν αλλαγές στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης), θα έπρεπε να γίνει μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς.
Απαντώντας, το υπουργείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι “είναι αναγκασμένο να νομοθετεί”, προκειμένου να αντιμετωπίσει “λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας”.