Για συντηρητικούς κύκλους που δε χάνουν ευκαιρία να βάλουν κατά της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που παρουσίαζε τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα να παρομοιάζει την κυβέρνηση με “ακυβέρνητο καράβι”.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σήμερα η χώρα μας υλοποιεί της δεσμεύσεις της, έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους “κάβους”, και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας πως αυτή ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Πλέον δεν υπάρχουν στο τραπέζι απειλές όπως το κούρεμα των καταθέσεων, επεσήμανε, σχολιάζοντας πως αν κάποιοι θέλουν να φέρουν από το “παράθυρο” αυτά που δεν μπόρεσαν να φέρουν από την “πόρτα”, θα διαψευσθούν.
Αναφερόμενος στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τις προοπτικές συνεργασίας με κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και ξεκαθάρισε ότι “δε χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση”, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι κυβέρνηση τετραετίας. Διεμήνυσε πάντως πως ο ίδιος θα διεκδικήσει συναινέσεις, τονίζοντας πως “οι συναινέσεις δε σημαίνουν αδυναμία”.
"Θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα σε κρίσιμα ζητήματα να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε, διότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα", ανέφερε.
Στηλιτεύοντας αντίθετα τη στάση της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως τα κόμματα στήριξαν το καλοκαίρι όλα τα μέτρα που περνάει τώρα η κυβέρνηση και "τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς", ενώ τα κατηγόρησε ότι με τη ρητορική περί καταστροφολογίας διαλύουν την ψυχολογία του κόσμου.
Για το ασφαλιστικό υπογράμμισε πως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλιώς θα το βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές, και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ό.τι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.
Ξεκαθάρισε επιπλέον τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, σχολιάζοντας πως μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. "Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν η κυβέρνηση είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με τον Βασίλη Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. "Δεν σνομπάρω κανέναν", σημείωσε.