Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, με αφορμή τις κατηγορίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Στην αναφορά του κ. Καμμένου ότι έχει ευθύνες ο κ. Βενιζέλος γιατί επί υπουργίας του στο υπουργείο Άμυνας ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε από τη χώρα, η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άθλια και χυδαία συκοφαντία, ενώ για αρκετή ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να κυλήσει ήρεμα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν έχει το κουράγιο να μπει στη Βουλή και να ασκήσει αντιπολίτευση, και ότι έγινε συνήγορος της πολιτικής που εκφράστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία, όπως συμπλήρωσε, συμφώνησε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου και όχι με τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
“Γιατί δεν στηρίζετε αυτή την εθνική προσπάθεια και επιμένετε να στηρίζετε την εγκληματική πολιτική του παρελθόντος; Γιατί η ΝΔ γίνεται συνήγορος υπεράσπισης και επιμένει στην άφεση αμαρτιών στο σύστημα ΠΑΣΟΚ, εργολάβων, διαπλεκομένων και προφυλακισμένων;” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου.
Ο κ. Βενιζέλος τον κατηγόρησε για άθλια, βαριά συκοφαντία σε βάρος του και τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ψεύδη λέγοντας ότι είχε σχέση με βλαπτικές επιλογές για τα υποβρύχια όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να είναι πολιτική και αισθητική επιλογή του κ. Τσίπρα να είναι ομογάλακτος του κ. Καμμένου και να στηρίζεται σε αυτόν, όμως αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να χυδαιολογεί.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του το διάστημα που ήταν υπουργός Άμυνας, και τόνισε ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2010, εφοδιάζει με πολιτικά επιχειρήματα τη διαφάνεια. Σημείωσε ακόμα ότι το ίδιο το κράτος τού ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη διοικητική δίκη για να πειστεί ο Ισπανός διαιτητής για την αλήθεια του ελληνικού δημοσίου. “Και σήμερα ο κ. Καμμένος προσβάλει τον μοναδικό υπουργό που προστάτευσε το Δημόσιο”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
“Ο κ. Βενιζέλος τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Τον κ. Σάφα (ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) που τον φέρατε, τον θυμάστε; Που άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και την έκανε; Δεν έχετε ευθύνη γι' αυτά; Έχετε ευθύνη προσωπική και πρέπει να αποδοθεί για τα υποβρύχια. Και αν καταθέτετε υπέρ της Ελλάδος, καλά κάνετε. Αλλά καταθέτετε εναντίον του ανθρώπου που πήρε τα 500 εκατ. ευρώ”, αντέτεινε ο υπουργός Άμυνας.
“Την εταιρία του κ. Σάφα την επέλεξαν οι Γερμανοί και όχι το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε τέτοια ποσά γιατί τα είχαν εισπράξει οι Γερμανοί πολύ πιο πριν”, του απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Αντίδραση όμως υπήρξε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για τις αναφορές του κ. Καμμένου ότι είναι υπερασπιστής του κ. Βενιζέλου επειδή τον είχε διορίσει γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.
“Την ώρα που τα παιδιά πεινάνε στα σχολεία, οι μόνες επιλογές του κ. Καμμένου είναι αν θα κάτσει σούζα στον Σόιμπλε ή αν θα σταθεί όρθιος στον κ. Κέρι”, σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου βρήκε υποστηρικτές και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ που έχει σταθερή γραμμή, όπως είπε, πρόσθεσε: “Με τη λογική υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε; Με αυτούς που λήστεψαν τη χώρα; Δεν χρειαζόμαστε την ψήφο σας, ελάτε όμως να συνεργαστούμε. Δεν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Στηρίξτε, συμφωνήστε σε ορισμένες επιλογές, ιδιαίτερα για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα, τα εθνικά ζητήματα”.
Ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι “μπορεί να φέρει τα βάρη του παρελθόντος, είναι όμως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε αυτή η κυβέρνηση και φέρνει τη χώρα στην οδό της σωτηρίας, στην έξοδο από τα μνημόνια, φέρνει την ελπίδα και τη δυνατότητα να ορθοποδήσει ο τόπος και να επανέλθει η ανάπτυξη”.
Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, σημείωσε ότι η συνολική μείωση δεν ξεπερνά το 3,3%, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να περικοπεί τίποτα από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.