Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, και υπογράμμισε ότι οριζόντιες περικοπές δεν θα υπάρξουν. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στα σενάρια συγκρότησης οικουμενικού σχήματος, είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης και δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κάθε αρχηγό κόμματος που θα ήθελε να βρεθεί στην εξουσία από το παράθυρο. Τέλος, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της.
Ασφαλιστικό
«Απέναντι στο μεγάλο εθνικό ζήτημα, το συνταξιοδοτικό, περικοπές οριζόντιες και περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρξουν. Αυτή είναι η διαβεβαίωση, η οποία δίνεται από πλευράς του υπουργείου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι τεχνικές πτυχές δεν είναι ανακοινώσιμες προτού σχηματοποιηθεί η άποψη της κυβέρνησης.
Αναφερόμενη στη συμφωνία που προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης, μαζί με τη διαπραγματευτική προσπάθεια η οποία γίνεται, είναι αυτό να μην σημαίνει αφαίρεση από την κύρια σύνταξη. «Και έτσι θα γίνει. Εδώ, λοιπόν, βεβαίως και αγωνιά ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες εργαζόμενοι, διότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα και δεν είναι και απλό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το συνταξιοδοτικό, εάν δεν μεταρρυθμιστεί, δεν θα υπάρχει. Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα να δράσουμε όλοι, γι' αυτό και κλήθηκαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις -δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά δεν έχει σημασία, θα το δούμε και στην πορεία αυτό», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε να προσέλθουν τελικά στο διάλογο πολιτικές δυνάμεις που αρνήθηκαν μέχρι σήμερα. «Βλέποντας και το τελικό σχέδιο, ενδεχομένως, κάποιοι που σήμερα φοβούνται, να μην φοβηθούν τελικώς και να σταθούν απέναντι στο ζήτημα του Ασφαλιστικού διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως «οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν φέρει το Ασφαλιστικό έως εδώ, δηλαδή προς κατάρρευση και μη βιώσιμο» και συμπλήρωσε: «Καλείται, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει λύση, η οποία θα είναι και δίκαιη, ειδικά προς τους πιο αδύναμους, και να έχει και ορίζοντα. Για να είναι ένα σύστημα και δίκαιο απέναντι στη νεολαία».
«Εμείς, που είμαστε σήμερα στην κυβέρνηση της χώρας, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό με ορίζοντα μελλοντικό και να αντιλαμβανόμαστε τον σημερινό τριαντάρη, σαραντάρη, τον άνεργο. Γι' αυτό η πρόταση περιέχει την εθνική σύνταξη, ακριβώς διότι αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα φθάσουν σε 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν, θα είναι πάρα πολύ λίγοι. Επομένως, η δεκαπενταετία είναι σημαντική», ανέφερε για το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η γενική απεργία
Για τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους, τα οποία είναι καυτά και στα όρια αντοχών πολλών ανθρώπων και πολλών νοικοκυριών. «Αυτά τα ζητήματα καλείται να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε και στην πιο εύκολη περίοδο», είπε και αναγνώρισε, στο κλίμα αυτό, πως «υπάρχουν δίκαια αιτήματα για τα οποία δικαίως διεκδικούν οι εργαζόμενοι», για να προσθέσει πως «η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στηρίζεται στους αγώνες του ελληνικού λαού», και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο ζήτημα.
Κυβερνητική πλειοψηφία 153 βουλευτών
Η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε για την παραίτηση Γαβριήλ Σακελαρίδη και τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη. «Αυτά τα οποία ψηφίζουμε σήμερα είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας του καλοκαιριού. Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε καινούρια. Έχοντας αποδεχτεί την τακτική υποχώρηση του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε ότι το ορθολογικό, το σωστό, το συνεπές λέει ότι ψηφίζω τους εφαρμοστικούς νόμους. Άρα, η μεγάλη δυσκολία, η οποία τάραξε και την Αριστερά εκείνη την εποχή, και είχαμε τα γνωστά που είχαμε, ήταν αντικειμενική. Σήμερα, λοιπόν, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος που συμφώνησε και ψήφισε τη συμφωνία, που εμπεριέχει όσα ψηφίζουμε σήμερα, να τα θεωρεί πρωτόγνωρα και φοβερά και τρομακτικά. Δεν είναι ευχάριστα πολλά εξ αυτών. Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και θα το κάνουμε», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε, ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού και των προαπαιτούμενων μέτρων, ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν όλα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και «η ΚΟ παραμένει συνεκτική».
Τα σενάρια για οικουμενική
Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ή διεύρυνσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συζήτηση, όχι τη συνδρομή, όχι τη στήριξη, όχι τη συναίνεση. Ζήτησε τη συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να φέρει συγκλίσεις, αποκλίσεις, συναινέσεις. «Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση, το οποίο το αρνήθηκε η αντιπολίτευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της. Δεν ζητήσαμε ούτε συναίνεση, ούτε συγκυβέρνηση, ούτε οικουμενική, ούτε όλα αυτά τα σενάρια τα οποία ακούγονται και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Οι συζητήσεις είναι ανοικτές, και σ' έναν πιθανό διάλογο και σε κάποιες πιθανές συγκλίσεις, μπορούμε πραγματικά να τα συζητήσουμε. Όμως σε ποια βάση; Στη βάση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όχι του κυβερνητικού σχήματος. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στη βάση της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, βεβαίως είναι και η δική μου η άποψη ότι πιθανόν και στην πορεία να ενισχυθεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων περί συγκρότησης οικουμενικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε οικουμενικής, ούτε διευρυμένης κυβέρνησης, ούτε με τον κύριο Λεβέντη, ούτε με τον κύριο Θεοδωράκη, δεν υπάρχουν αυτά τα σενάρια. Το έχουμε αποκλείσει σε όλους τους τόνους. Παρόλα αυτά επιθυμία, ενδεχομένως, κάποιων -σας είπα- γίνεται θέση. Είναι η επιθυμία κάποιων να μπουν στην κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν αυτοί οι οποίοι είναι σήμερα κυβέρνηση, με βάση τη λαϊκή εντολή των πρόσφατων, θυμίζω πρόσφατων, εκλογών».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης και με βάση αυτό που είπε ο ελληνικός λαός, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση απολογείται στον ελληνικό λαό και όχι στον κάθε αρχηγό κόμματος ή μέλος κόμματος, ο οποίος θα ήθελε να βρεθεί στην εξουσία από το παράθυρο.
Το Προσφυγικό
Η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία επικαλέστηκε τις συζητήσεις στις Συνόδους για το προσφυγικό που έχουν προηγηθεί και τα ανακοινωθέντα τα οποία αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της.
Αναφερόμενη δε στα σενάρια αποπομπής χωρών από τη Συνθήκη Σένγκεν, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι φωνές που κατά καιρούς κάνουν λόγο για grexit ή για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, είναι φωνές οι οποίες ενδεχομένως να μην θέλουν την ενότητα της ΕΕ, και οι φωνές αυτές δεν είναι πλήγμα για την Ελλάδα απλά, είναι ένα πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ.
«Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημη αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνική υποδομή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αποκάλυψε πως «απ' όλα όσα ζητήθηκαν, η αλήθεια είναι ότι η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10». Η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε το επίσημο ανακοινωθέν της ίδιας της Frontex και διέψευσε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια.
«Εκείνο που υπήρχε στη συζήτηση ήταν όσον αφορά τα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ, όπου εκεί -και με δική μας συμφωνία- ζητήθηκε να υπάρξει ένα γραφείο καταγραφής, όχι φυσικά όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, που είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, κυρίαρχου κράτους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Βεβαίως, ζητήσαμε και θέλουμε τη βοήθεια στο επίπεδο αυτό και με ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή».
Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην ίδρυση των hot spots, η οποία οφειλόταν και σε αντικειμενικούς λόγους, όπως στην εξεύρεση των χώρων, τόνισε όμως πως η δέσμευση της Ελλάδας είναι αυτά να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, «πραγματικά γίνονται βήματα», «έχουν εντατικοποιηθεί όλες οι δράσεις και οι ενέργειες ούτως ώστε να είμαστε συνεπείς και σε αυτή την υποχρέωση και θα είμαστε».
Αναφερόμενη στις εικόνες από την Ειδομένη, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να συνεχιστούν και «από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης γίνονται συντονισμένα βήματα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν».
«Είναι δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, είναι μεγάλες οι ροές με αντίξοες συνθήκες. Η χώρα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να το αντιμετωπίσει, προστατεύοντας και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σε όλο αυτό», είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε πως αυτή «είναι μια προσπάθεια η οποία γίνεται και θα συνεχιστεί». «Και θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν το ότι η Ελλάδα πραγματικά είναι το όριο, είναι στα σύνορα της Ευρώπης, επομένως, είναι μια χώρα που δέχεται πάρα πολύ μεγάλο φορτίο. Έτσι, θα πρέπει υποστηρικτικά η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει αυτό. Να είναι και αυτή συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της προς εμάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο, αυτό το τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο έλεγχος πόθεν έσχες
Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις αναφορικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, είπε πως ο έλεγχος συνεχίζεται, η Επιτροπή έχει δώσει τα πόθεν έσχες στους ορκωτούς ελεγκτές, ως οφείλει, και όταν, με το καλό, βγει το πόρισμα τότε θα συζητηθεί αν υπάρχει θέμα.