Τσίπρας: Ακυρώνουμε κάθε σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση

Με μια παλιά αραβική παροιμία που λέει πως «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απέκλεισε κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης αλλά και κάθε σενάριο για τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος. Λίγα 24ωρα μετά το άκαρπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της». Όσο δε, προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, «ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών». Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους βουλευτές να είναι σε ετοιμότητα διότι «όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε τον τόπο. Και όσο θα κλονίζονται θα αντιδρούν». Όπως όμως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα σενάρια αποσταθεροποίησης που υποκινεί η διαπλοκή, είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αν πράγματι υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά, «σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη αρχηγού», αλλά και «σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».
Η ειδική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο «αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται», ήταν εκείνη που χειροκροτήθηκε περισσότερο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ιδίως τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί και δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης που πλέον ερευνά τα δάνεια των τραπεζών. «Η δικαιοσύνη από δω και στο εξής θα λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς παρεμβάσεις. Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό τους. Και ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας. Κάποτε τις κατέβαζε το παλάτι, τώρα το παλάτι μας τελείωσε. Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Η διαπραγμάτευση

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη διαπραγμάτευση και επισήμανε στους βουλευτές ότι κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση πέτυχε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα και για την οικονομία, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ως θετική εξέλιξη, όπως είπε, καταγράφεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Ειδικά για τις τράπεζες, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποτροπή του κακού σεναρίου του κουρέματος των καταθέσεων. Είπε δε, ότι για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει, ενώ υπογράμμισε και την μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογουμένων.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μηδενική ύφεση ή ακόμη και οριακή ανάπτυξη εντός του 2015, ενώ επικαλέστηκε και στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρατικών εσόδων και αύξηση στην κατανάλωση.
Παρ΄όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι «ο δρόμος παραμένει ακανθώδης και ανηφορικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι και δρόμος καταστροφής».

Ο Προϋπολογισμός του 2016

Για την μαραθώνια μάχη του προϋπολογισμού που ξεκινά απόψε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης», με συνέπεια η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο σημείο αυτό δε ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο σημερινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5%, ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Για το λόγο αυτό κάλεσε όσους κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κυβέρνηση, να μελετήσουν τα στοιχεία και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών για να στηριχθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης.

Ασφαλιστικό

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό: «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή κινδυνολογία και καταστροφολογία, αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών». Είναι, όπως κατήγγειλε, οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI, είναι εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την Τρόϊκα και ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και είναι ακόμη εκείνοι, όπως είπε, που καλούσαν την κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να δεχθεί πάλι οριζόντιες περικοπές, κατάργηση του ΕΚΑΣ και να δεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος χωρίς δυνατότητα για ισοδύναμα.
Αναφερόμενος στη στάση που τήρησαν τα κόμματα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχουμε απλώς μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή» αλλά κόμματα που βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα μίλησε για «βαθειά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που δήθεν θα αναγκαστεί να περάσει η κυβέρνηση με τη δική της ασφαλιστική μεταρρύθμιση».
«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιάσει το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ χωρίς οριζόντιες περικοπές, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος και θα επιχειρήσει ακόμη να καταστήσει το σύστημα ξανά βιώσιμο.

Το παράλληλο Πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός έκανε διεξοδική αναφορά στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για ριζική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, για το ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους και της διοίκησης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της απασχόλησης, για την πάταξη της διαφθοράς, την προστασία των δικαιωμάτων, την προστασία των κοινών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας. Ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποδώσει επιτέλους την περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, πέρασε το νόμο για τα ΜΜΕ και πλέον είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ. Προειδοποίησε δε στο σημείο αυτό, ότι «αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη κατά της διαφθοράς παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων για τα αλκοολούχα, τα πετρελαιοειδή, τα καπνικά προϊόντα. Αντίστοιχη εικόνα επιφυλάσσουν τα στοιχεία και στο πεδίο των φορολογικών ελέγχων και όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «το κυριότερο και αυτό που δείχνει ότι κάτι αλλάζει, είναι το εξαιρετικό εύρημα από τα στατιστικά του Υπουργείου Οικονομικών πως κατά το δεκαήμερο της εξέτασης από τους εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ, οι οικειοθελείς εισπράξεις φόρων από την εν λόγω λίστα άγγιξαν τα 80.000.000 ευρώ».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνικών και αλκοόλ όσο και για την αναμόρφωση του συνόλου του Ελεγκτικού Διοικητικού Μηχανισμού του Δημοσίου.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Αλλά και στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας, «επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει πια, ο συνδυασμός της κατάρτισης με την «εγγυημένη απασχόληση», ώστε η αναβάθμιση προσόντων να είναι πραγματική και αποτελεσματική για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή 481 εκ ευρώ θα διατεθούν από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και πλέον η κατάρτιση θα είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, (εξαγωγικό εμπόριο, δεξιότητες πληροφορικής, logistics, κλπ). Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και τίθεται σε εφαρμογή νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που δημιουργεί τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Για την ανάπτυξη και υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούνται μέσα στο χρόνο που έρχεται, περιφερειακά κέντρα εξειδικευμένης νομικής και λογιστικής βοήθειας, δίκτυα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και ενοποιείται η ελληνική συνεταιριστική νομοθεσία, ώστε να ακολουθείται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο διάλογος με την κοινωνία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προετοιμασία του μεγάλου εθνικού διαλόγου για τη δημόσια εκπαίδευση, ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ενώ αύριο ολοκληρώνεται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για την αποκατάσταση αδικιών στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία και την απασχόληση.

Λίγο προτού κλείσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να είναι σε ετοιμότητα και να ανεβάσουν ρυθμούς όχι μόνο στο κυβερνητικό έργο, σε βάρος του οποίου θα ενταθούν οι πιέσεις από συστημικά κέντρα εξουσίας, αλλά να ανεβάσουν ρυθμούς και μέσα στην κοινωνία, στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. «Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της. Την τεράστια προσπάθεια την κάνουμε όλοι μαζί για να υπερβούμε εμπόδια, να σπάσουμε εξωθεσμικούς θύλακες εξουσίας, να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το σχέδιο εξόδου από την κρίση περιλαμβάνει την κοινωνική συναίνεση και τη στήριξη του λαού.