“Απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες” χαρακτήρισε τις γερμανικές επανορθώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας, λίγο μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη της πόλης.
Ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα μηνύματα εθνικής ενότητας, ενώ απαντώντας στον Δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη, που ζήτησε την συμβολή του στην διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε πως “έχω υποστηρίξει μέχρι σήμερα και ως καθηγητής και ως πολιτικός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες”.
Επισήμανε ότι “είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει, και εμμένω σε αυτές. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος Καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε 'εκδίκηση'. Άλλωστε το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει πως “όπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται. Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σ' αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης”.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι “η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης”. Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις “απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού”, που τις χαρακτήρισε “εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας”.