Με δύο απώλειες για την κυβερνητική συμμαχία, μία προαναγγελθείσα και μία όχι και τόσο απρόσμενη, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον Στάθη Παναγούλη, ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία. Ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους η κυβέρνηση “φοβόταν” ότι δεν θα ακολουθούσε την κομματική γραμμή, και μετά τη στάση του αυτή διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
"Υπακούοντας στις αντιδράσεις των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παναγούλης προσθέτει ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι "δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης" και σημειώνει ότι "θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπεια και τα χαμένα του δικαιώματα".
Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του, ο κ. Παναγούλης γνωστοποιεί ότι θα απαντήσει σχετικά με τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μεσημέρι της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν θα προτιμήσει να διατηρήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος βουλευτής ή θα παραχωρήσει την έδρα του.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή εξέφρασε διαφωνίες με το νομοσχέδιο και προσανατολιζόταν στο να μην παραστεί στην ψηφοφορία. Ο αντικαταστάτης του στη Βουλή, Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπερψήφισε το νομοσχέδιο.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Νίκος Νικολόπουλος πραγματοποίησε την “απειλή” του και διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, και άμεσα "καρατομήθηκε" από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στο σύνολό τους το νομοσχέδιο, με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να υπερψηφίζουν ωστόσο τα άρθρα 1 και 18, ενώ τους βουλευτές του Ποταμιού να λένε “ναι” στα άρθρα 1, 11 και 16.
Έτσι, επί συνόλου 290 ψηφισάντων βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν στο σύνολό του 153 βουλευτές, έναντι 137 που το καταψήφισαν, με την κυβερνητική πλειοψηφία να δέχεται νέο πλήγμα και έναν νέο “πονοκέφαλο” να προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στις 10 το πρωί της Παρασκευής από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα ενημερώσει σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας.