Σε άνοιγμα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του προέβη χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και μάλιστα στην εκδήλωση της παρουσίασης βιβλίου του Γ. Μπαλάφα, ενός στελέχους που όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις ασκήσει κριτική στην αριστερή στροφή.
Πολλοί το είδαν λίγοι το κατάλαβαν, αλλά ο Α. Τσίπρας σε μία αποστροφή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε πολλούς που αυτή την περίοδο κατηγορούν το κόμμα "είτε για νεοκομμουνιστική μετάλλαξη, είτε για ασυγχώρητη κεντροαριστερή παρέκκλιση". Η αναφορά αυτή του Α. Τσίπρα είχε αποδέκτες κυρίως στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά βέβαια ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια μεγάλη καμπή στη πορεία του κόμματος που, όπως είπε, αλλάζει τα δεδομένα. Την εμπλοκή του ΣΥΝ με τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, και την αριστερή στροφή με το Φόρουμ Διαλόγου και Κοινής Δράσης, και το προγραμματικό συνέδριο του 2003.
"Μια αριστερή στροφή, που δεν ξεκίνησε το 2004, αλλά πιο πριν, όταν πρωτο-δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερε το κόμμα σε επαφή με νέο κόσμο, τον έκανε πιο δυνατό και δημιούργησε στον κόσμο του αυτοπεποίθηση. "Είναι καλό", κατέληξε ο Α. Τσίπρας, "να τα θυμόμαστε αυτά, όχι για να δικάσουμε ανθρώπους που κάποια στιγμή διαχώρισαν την πορεία τους, ούτε για να δικαιωθούμε εμείς που συνεχίζουμε, αλλά γιατί σήμερα μια νέα ανασύνθεση του χώρου είναι σε εξέλιξη, και μάλιστα με πολύ πιο βαρύ, κρίσιμο και ζωτικό επίδικο".
Από την αποστροφή αυτή του Α. Τσίπρα θα πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα, έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ανήκει στη γενιά των παιδιών που μεγάλωσαν με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, με τις μεγάλες διαδηλώσεις της εποχής εντός και εκτός συνόρων και ότι εσωκομματικά ανδρώθηκε και αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της αριστερής στροφής από το 2003 και μετά. Συνεπώς, λέει το ίδιος στέλεχος, όσο νερό και να βάλει στο κρασί του υπάρχει ένα όριο. Στο μυαλό του όμως βρίσκεται μια μεγάλη παράταξη της Αριστεράς με σαφέστατο αντιμνημονιακό χαρακτήρα που θα περιλαμβάνει όμως πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μέχρι στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή είναι η αγωνία του και αυτός ο στόχος του.
Γιατί όμως ο Α. Τσίπρας νοιώθει την ανάγκη να επαναλαμβάνει σχεδόν αυτονόητα πράγματα. Στην παρούσα φάση, εξηγεί άλλο στέλεχος, βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και σε φάση εκλογής των κορυφαίων οργάνων που θα οδηγήσουν το κόμμα στο τακτικό συνέδριο του Μαΐου, δεν αποκλείεται και σε εκλογές αν υπάρξουν εξελίξεις. Το ερχόμενο Σάββατο άλλωστε το Κεντρικό Όργανο των 301 μελών που αναδείχτηκε από την πρόσφατη Συνδιάσκεψη θα εκλέξει τη νέα 35μελη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 17 μέλη της θα είναι διορισμένα, (πιθανότατα ένα από κάθε συνιστώσα) και τα υπόλοιπα θα εκλεγούν. Ίσως γι αυτό ο Α. Τσίπρας σπεύδει να προλάβει τους όποιους διαγκωνισμούς στελεχών για τους συσχετισμούς στα νέα κορυφαία όργανα του κόμματος.