Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα “20 χρόνια χρειάστηκαν – Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού” παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία του Συνασπισμού, που αποτελεί και το αντικείμενο του βιβλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το εγχείρημα του Συνασπισμού “πρωτοποριακό” και “προφητικό” και παρατήρησε πως το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα έρχεται σε μία στιγμή που κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα κλείνει και ο κύκλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει ένας άλλος.
“Ο ΣΥΝ υπήρξε ο δημιουργικός καταλύτης της πολιτικής ζωής του τόπου με τον τρόπο λειτουργίας και τις νέες ιδέες που έφερε”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, και σχολίασε: “Το γεγονός ότι κλείνει τον κύκλο του, αφήνοντας στη θέση του τον ΣΥΡΙΖΑ του 27% που σύντομα θα κληθεί με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού μας να κυβερνήσει τον τόπο, προκειμένου να βγάλει το λαό μας από το αδιέξοδο, σηματοδοτεί ότι αυτό το εγχείρημα πέτυχε. Όχι μόνο δεν πήγε χαμένο, αλλά ήταν αυτό που κατάφερε να γεννήσει τη νέα ελπίδα για τον τόπο και το λαό”.
Αναφερόμενος στη συνεισφορά του βιβλίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αναστοχασμό. “Ο αναστοχασμός, δηλαδή το να ξανασκεφτόμαστε και να επανερμηνεύουμε συμβάντα και καταστάσεις από το παρελθόν, είναι συστατικό στοιχείο της αριστερής κριτικής σκέψης. Υπάρχει έμφυτος μέσα σε κάθε αριστερό μυαλό. Σε συλλογικό επίπεδο, όμως, και δημόσια, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα αναδεικνύει προβλήματα, φέρνει στο φως στρεβλώσεις και αντιφάσεις, και υποδεικνύει ανάγκες για αλλαγή”, επεσήμανε, και συνέχισε: “οι αλλαγές στη δική μας αριστερά ήταν πάντα επώδυνες, γιατί σήμαιναν συγκρούσεις με έναν κατεστημένο τρόπο λειτουργίας. Όμως δεν μπορείς να θέλεις να αλλάξεις την κοινωνία, αν πρωτίστως δεν είσαι έτοιμος να αλλάξεις εσύ. Και τον ΣΥΝ μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για πολλές παραλείψεις και λάθη όλη αυτήν την περίοδο που καταγράφονται και στο βιβλίο. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να τον ψέξει για αδυναμία να αλλάζει. Ήταν μια πορεία συνεχών ρήξεων και αλλαγών, όπως ακριβώς ταιριάζει σε μια αριστερά που θέλει να έρθει σε ρήξη με τη συντήρηση και το κατεστημένο, προπάντων αποφεύγοντας να γίνει η ίδια μέρος της συντήρησης και κατεστημένο”.