Στη Βουλή προς συζήτηση έρχονται τα δυο νομοσχέδια που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ψήφιση της ανακεφαλαιοποίησης είναι προαπαιτούμενο των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, το πρώτο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου και το δεύτερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε ήδη το απόγευμα, με τίτλο "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις".
Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο:
- Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Στη συνέχεια ο φόρος εξισώνεται πλήρως με ότι ισχύει για τις υπόλοιπες χρήσεις.
- Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.
- Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)
-Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
- Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους μικρούς ανεξάρτητους ζυθοποιούς με προβλεπόμενη ετήσια αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή κατά 3,2 εκατ. ευρώ για το 2016.
Τα νομοσχέδια θα συζητηθούν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Δραγασάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Π. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ι. Δραγασάκης επισήμανε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία». «Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν», τόνισε και, αφού ανέφερε ότι το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι ανάγκες των τραπεζών, προανήγγειλε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει πια η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
«Το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα». «Γι' αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση», είπε. «Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διότι είμαστε έτοιμοι». «Ο πρώτος στόχος μας», είπε, «ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος».