Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, είχε σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.
Μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για το ρόλο και τον χαρακτήρα της επιχείρησης. “Παρά το γεγονός ότι από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας, ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι πραγματικά δημόσια, ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει με ιδιωτικές εταιρείες είτε ελληνικές, είτε ξένες, ενώ ως δημόσια ΔΕΗ πρέπει να συμπεριλάβει και όλες τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας”, τόνισε η κ. Παπαρήγα.
“Δυστυχώς οι εξελίξεις βαδίζουν βάσει των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής, ενταγμένες στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο Μνημόνιο και εμείς λέμε ότι θα αντιδράσουμε, θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε να ματαιωθούν ό,τι σχέδια έχει η κυβέρνηση και η ΕΕ απέναντι στην ΔΕΗ, γιατί οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας πρέπει να ανήκουν στον λαό και γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ που αυτή την φορά θα είναι δραματικές”, επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, που πρόσθεσε: “Προβλέπουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να πληρώσει, όχι δεν θέλει να πληρώνει για να κάνει αντίσταση, δεν θα μπορεί”.
Για την απόφαση του Πρωτοδικείου για την είσπραξη του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ σχολίασε πως “ήταν ολοφάνερο πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ με την απειλή διακοπής του ρεύματος για να επιβληθούν άδικα χαράτσια, ενώ υπογράμμισε ότι “η θέση μας είναι να καταργηθεί το ίδιο το χαράτσι και να μην εισπράττεται από την εφορία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνουμε πέντε ή έξι φόρους για τα σπίτια, αν και φοβόμαστε ότι η ενιαιοποίηση που θα γίνει θα είναι άθροισμα των τεσσάρων ή πέντε φόρων και όχι μια λογική φορολόγηση”.
“Ιδιαίτερα για το σπίτι που μένεις δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο, δεν μπορεί να τιμωρείσαι γιατί σου άφησε κάποιος κληρονομιά το σπίτι ή γιατί πήρες δάνειο και έκανες ένα σπίτι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική λαϊκής στέγης. 'Αλλο είναι ο φόρος για το σπίτι που εκμεταλλεύεται κάποιος και το νοικιάζει με βάση το εισόδημα”, παρατήρησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.